StoryEditor

Lekári idú tlačiť na premiérku Radičovú

27.05.2011, 00:00
Zdravotníci rezignovali na pomoc od ministra Uhliarika a svoje aktivity obracajú na premiérku Radičovú.

Minister zdravotníctva im totiž odkázal, že môžu zabudnúť na 126 miliónov eur, ktoré požadujú na chod systému. „V žiadnom prípade minister nesľúbil lekárom v tomto roku žiadne peniaze navyše“ uviedla hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová.

Sľubila však za ministra, že urobí všetko pre to, aby do zdravotníctva išlo budúci rok viac peňazí. „Chystá pripoistenie a spravodlivé platby v zdravotníctve.“

„Na kase sedí Mikloš“
Šéf odborov v nemocnici na Kramároch Roman Procházka odchádzal zo stretnutia s ministrom sklamaný. Na otázku HN, ako dopadli ich požiadavky o navýšení peňazí, odpovedal: „Minister mi nemá čo sľubovať, lebo na kase sedí Mikloš (Ivan, minister financií, SDKÚ-DS), ktorý má nekompetentných poradcov. Naučil sa len šetriť a vôbec netuší, aká je situácia v zdravotníctve.“

Zdravotníci však tvrdia, že Radičová ukázala na poslednom stretnutí „veľkú snahu riešiť situáciu v zdravotníctve“. „Stretnutiu s ňou dávame veľký význam,“ potvrdzuje Marián Kollár z lekárskych odborov. Radičová im podľa neho prisľúbila ďalšie rokovanie ešte do konca mája.

Či je to naozaj tak, však nie je jasné. Premiérkin hovorca Rado Baťo len uviedol, že predsedníčka vlády SR je pripravená stretnúť sa, hneď ako jej to dovolia pracovné povinnosti. „Podstatné sú ale rokovania v rámci rezortu, keďže je to kompetencia ministra zdravotníctva,“ podotkol.

Lekári chcú výpovede
Zdravotníci chcú počkať na rokovanie s Radičovou, až potom sa pustia do hromadných výpovedí. Doteraz len zisťovali záujem lekárov. „Bolo by nepoctivé voči všetkým, aby sme hovorili o hromadných výpovediach definitívne, ak premiérka chce s nami rokovať a viesť nejaký dialóg, ktorý by mohol viesť do úspešného konca,“ myslí si Kollár. Podľa neho si všetci – pacienti, lekári aj vláda – želajú vyriešenie situácie a nie hromadné výpovede lekárov.

Napriek tomu však Procházka považuje hromadné výpovede v nemocnici na Kramároch za otázku krátkej doby. „Na východe a v Nitre vraj majú veľmi slušný ohlas,“ povedal s tým, že ak sa pôjde českou cestou výpovedí, bude to najskôr po lete.

Peter Visolajský, predseda lekárskych odborov z nitrianskej nemocnice, nevedel povedať presné číslo, koľko lekárov sa predbežne podpísalo na hárok k hromadným výpovediam. Pripúšťa však, že z rozhovorov medzi nimi cítiť veľký záujem. „Milo ma prekvapil záujem lekárov. To svedčí o situácii v zdravotníctve, ľudí netreba presviedčať,“ povedal Visolajský. Ďalšie kroky zvážia podľa toho, aký počet lekárov bude chcieť podať hromadné výpovede.

Celoslovenský snem, kde sa rozhodnú, čo ďalej, bude na začiatku júna. Záujem lekárov o výpovede potvrdil aj predseda Lekárskeho odborového zväzu Michal Polician. „Akcia ešte nie je ukončená, o presných číslach si povieme až na stretnutí predsedov,“ povedal Polician.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:59