StoryEditor

Gašpar odmietol, že by nezákonne skartoval Gorilu

19.01.2012, 18:28
Autor:
TASRTASR

Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii (ÚBPK) Tibor Gašpar odmietol, že by v máji 2008 nezákonne skartoval spravodajskú informáciu o prepojení finančnej skupiny s politikmi. Reagoval tým na vyjadrenia ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH).

"Odmietam, čo povedal pán minister o nezákonnosti a mojom osobnom konaní, o nejakom skartovaní nejakej písomnosti," uviedol pre TASR Gašpar. Dokument z tajnej služby podľa neho dostali príslušní pracovníci úradu, aby preverili jeho obsah. To sa podľa Gašpara aj stalo a potvrdí to spis, ktorý by sa podľa neho mal na ÚBPK nachádzať.

Tajný dokument sa potom podľa Gašpara v rámci pravidiel uložil do archívu a po stanovej lehote sa mal skartovať. "Robí to skartačná komisia, ktorá robí raz za rok skartovanie písomností, ktoré už majú ukončenú lehotu archivácie," povedal Gašpar. Dodal, že komisia musí každú písomnosť vyhodnotiť, či môže byť skartovaná a musí o tom urobiť protokol, ktorý sa archivuje.

"Či bola vtedy povinnosť postúpiť túto informáciu naspäť spracovateľovi, alebo bola tu možnosť ju skartovať, sa neviem teraz vyjadriť, ale odmietam, že by išlo o nejakú účelovú skartáciu tak, ako ju vysvetľoval minister vnútra," vyhlásil Gašpar. Či mala byť informácia vrátená, mala podľa neho zistiť skartačná komisia. Gašpar zdôraznil, že polícia nevedela, akým spôsobom bola informácia zistená a už vôbec nie, že išlo o nejakú akciu Gorila. "To bola úplne obyčajná informácia, aké chodili predtým aj potom bez uvedenia spôsobu, akým to niekto zistil," povedal.

Lipšic dnes informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda a minister vnútra Martin Pado (obaja z SDKÚ-DS). Informácia z ministerstva vnútra mala ísť na Úrad boja proti korupcii, ktorý riadil Tibor Gašpar. Tam dokument s utajovanými skutočnosťami podľa Lipšica 14. mája 2008 protiprávne skartovali a už to preveruje ministerská inšpekcia. Lipšic citoval zo zákonného ustanovenia, podľa ktorého, "ak prijatá spravodajská informácia už nie je potrebná na plnenie úloh adresáta, zašle ju späť spravodajskej službe".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 04:44