StoryEditor

Horskí vodcovia dnes v Tatrách oslavovali svoj sviatok

06.08.2011, 17:13
Autor:
TASRTASR

Vo Vysokých Tatrách sa dnes zišli horskí vodcovia zo Slovenska a susedného Poľska, ktorí spolu s turistami oslavovali svoj sviatok. Pri tejto príležitosti pripravili pre milovníkov veľhôr niekoľko sprievodných podujatí, ktoré okrem propagácie tatranskej prírody prezentovali aj náročnosť povolania horského vodcu.

"Keďže práve tento deň sa stretávajú ľudia, ktorí svoj život zasvätili starostlivosti o turistov, spomínali sme aj na tých horských vodcov a členov horskej služby, ktorí už nie sú medzi nami. Niekoľko desiatok ľudí sa ráno stretlo na Zamkovského chate, kde sme si uctili pamiatku jej zakladateľa a horského vodcu Štefana Zamkovského," uviedla pre TASR Lucia Prokešová z organizačného výboru.

Okolo 40 priaznivcov turistiky a obdivovateľov horolezeckého športu si dnes predpoludním v kameňolome v Tatranskej Kotline pod dozorom skúsených horských vodcov vyskúšalo, čo všetko je potrebné zvládnuť, keby chceli vykonávať toto povolanie.

Popoludní sa účastníci presunuli do centra Starého Smokovca, kde bol pripravený program s ľudovou hudbou.

"Na tomto mieste sa konalo aj oficiálne odovzdávanie odznakov a osvedčení o spôsobilosti deviatim novým horským vodcom. Tí museli počas trojročného kurzu ukázať svoje schopnosti a prejsť rôznymi skúškami," konštatovala Prokešová. Dodala, že v kaplnke v Starom Smokovci sa následne konal tradičný obrad svätenia lán a čakanov.

Prokešová pripomenula, že okrem toho pripravili pre účastníkov aj vystúpenie hudobných formácií The Original Dixieband Slovakia a Pacora trio a večerné premietanie filmov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:56