StoryEditor

Čentéš bude musieť na prezidenta počkať

06.10.2011, 00:00
Sťahovanie do kancelárie generálneho prokurátora bude musieť Jozef Čentéš ešte odložiť.

Prezident Ivan Gašparovič nedal ani po včerajšom rozhodnutí Ústavného súdu zelenú kandidátovi, ktorého zvolila koalícia v tajnej voľbe 17. júna. Ústavný súd nevyhovel sťažnosti zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého a skupiny 35 poslancov za stranu Smer. Nový rokovací poriadok parlamentu, podľa ktorého Čentéša zvolili a ktorý umožňuje verejnú voľbu, je v súlade s ústavou.

Gašparovič, ktorý bez rozhodnutia Ústavného súdu nechcel Čentéša vymenovať, bude podľa hovorcu Mareka Trubača čakať na písomné rozhodnutie. „Čas na to, aby si ho pozrel, bude mať najskôr v týždni od 17. októbra,“ uviedol Trubač. Dovtedy hlavu štátu čakajú dve zahraničné cesty.

Viacerí predstavitelia koalície, pre ktorých je verdikt súdu víťazstvom v skoro rok trvajúcej kauze, prezidenta vyzvali, aby viac neotáľal. „Slovensko potrebuje generálneho prokurátora, pretože nie je dobre, keď takáto významná funkcia je tak dlho – je to už osem mesiacov – neobsadená,“ povedal predseda parlamentu Richard Sulík. Samotný Čentéš včera uviedol, že nemieni čakať ďalšie štyri mesiace. V prípade ďalšieho váhania prezidenta zvažuje právne kroky.

Podľa Trubača ešte nič nie je isté. Prezidentovi podľa neho ústava neukladá termín ani povinnosť Čentéša vymenovať. „Pán prezident si môže vytvoriť komplexný názor na zvoleného kandidáta a môže povedať aj nie,“ uviedol. „Zákon ani ústava nehovoria, že prezident má nejakú lehotu na to, aby sa rozhodol, či zvoleného kandidáta vymenuje. Z tohto hľadiska je už je omeškaní,“ oponuje ústavný právnik Ján Drgonec. V prípade pochybností sa podľa neho hlava štátu mala obrátiť na Ústavný súd. „Sám od seba nemôže povedať, že má právo sa rozhodnúť, či akceptuje návrh parlamentu, alebo nie.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:09