StoryEditor

Kaliňák trvá na pochybení policajta, opozícia mu odporúča demisiu

19.01.2010, 13:06
Autor:
TASRTASR

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) trvá na tom, že kauza s výbušninou, ktorá sa na palube lietadla dostala po nevydarenom policajnom aktivačnom cvičení z Popradu do írskeho Dublinu, bola spustená nie pre systémové zlyhanie, ale na základe fatálnej chyby policajta. Konštatoval to dnes na pôde Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorom podal informáciu o tomto prípade. Takmer dvojhodinové rokovanie však poznačili aj ostré výmeny názorov poslancov na spôsob vedenia jeho schôdze.

Kaliňák, ktorý citoval z predbežných výsledkov kontroly, uviedol, že policajt v dobrom úmysle vložil vzorku reálnej výbušniny medzi batožinu, ktorá sa následne náhodou prichytila na popruhy ruksaku jedného z cestujúcich. "Nedošlo k otvoreniu batožiny, teda ani k zásahu do práv cestujúceho," prízvukoval. Podstatná chyba podľa neho nastala v tom, že pri vkladaní medzi batožiny sa to prichytilo medzi popruhy. "Taký je fakt a nikto žiaden iný nepotvrdil. To, že nás to mrzí a že sme sa ospravedlnili, je úplne evidentné," povedal s tým, že po tomto zlyhaní nasledovala ďalšie séria pochybení.

Opoziční členovia výboru však nevedeli pochopiť, ako sa igelitové vrecko môže na niečo prilepiť. Zároveň, jeho zachytenie do popruhov batohu považujú za zásah do práv dotknutého občana. Aj preto poslanec SDKÚ-DS Martin Pado žiadal doplniť uznesenie výboru o bod, kde by jeho členovia konštatovali systémové zlyhania pri cvičení psa a pri komunikácii jednotlivých zložiek. Výbor mal tiež uviesť, že týmto zlyhaním utrpela SR významné škody z hľadiska postavenia ako bezpečnej krajiny, ako spoľahlivého partnera, ktorý si ctí a dodržiava ľudské práva. Pado tiež žiadal konštatovať, že bolo spochybnené dodržiavanie zákonov štátnymi orgánmi a minister vnútra by tak mal vykonať systémové zmeny pri cvičení psov s nebezpečnými látkami. Výbor mal zároveň Kaliňákovi odporučiť prijať osobnú zodpovednosť za túto kauzu. Jeho návrh však pre nesúhlas koaličných poslancov neprišiel, a tak výbor len vzal informáciu o prípade na vedomie.

Viacerí členovia opozície sa zhodli na tom, že minister od vypuknutia kauzy zavádza a snaží sa zvaliť vinu na iných. "Je tu snaha zviesť pozornosť od toho, čo sa reálne stalo a povedať, že k tomu došlo nedopatrením," povedal Pado. Kaliňák vzápätí jeho vystúpenie označil ako mediálne a určené pre kamery. "To, že sa takýmto spôsobom vždy cvičilo, je pravda. Je tiež pravda, že do batožiny nikto nikdy nič nedal, ale vždy sa to robilo tak, a sú to tisícky prípadov, že pachové handričky a reálna výbušnina sa vkladali medzi batožiny. Robilo sa to vždy, lebo sa to inak robiť nedá," vyhlásil vicepremiér. Šéf policajných kynológov Vladimír Ďurišin k tejto otázke poznamenal, že po zastavení takýchto cvičení na Kaliňákov rozkaz sa momentálne hľadajú iné formy. "Budeme sa musieť k týmto cvičeniam vrátiť, no v inej forme," doplnil ho minister.

Na otázku, prečo Kaliňák prijal demisiu riaditeľa Hraničnej a cudzineckej polície SR Tibora Maka, keď došlo len k chybe konkrétneho policajta, Kaliňák pripustil, že zo strany vedenia hraničnej polície bolo možné urobiť pri komunikácii s írskou políciou viac, a to tak, aby slovenský občan nebol zadržaný. "Ukázalo sa, že zjavne všetky informácie nemali, preto som prijal abdikáciu pána Maka," vysvetlil.

Kaliňák napriek nesúhlasu opozície trvá na tom, že výška odškodnenia pre daného občana nebude zo strany rezortu zverejňovaná z dôvodu jeho ochrany. Šéfa výboru Rudolfa Pučíka (SNS) zaujímalo, či tému odškodnenia otvoril sám poškodený. "My sme s ním komunikovali od začiatku a o ostatných veciach nepotrebujem informovať. O odškodnení sme sa bavili, bolo spontánne stanovené, že o tejto otázke sa musíme pobaviť. V tejto chvíli je to v riešení, on prejavil záujem dohodnúť sa," vysvetlil minister, ktorý bude v najbližších dňoch čeliť na pôde NR SR pokusu o odvolanie z funkcie.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:38