StoryEditor

Lipšicovi sa vzďaľuje stolička predsedu KDH

09.05.2012, 00:00
Voľba predsedu KDH. Danielovi Lipšicovi poškodili vyjadrenia expremiérky, že uvažuje o novej strane.

Podpredseda KDH Daniel Lipšic stráca dôveru straníkov, o ktorú by sa mohol oprieť v prípade, že sa rozhodne nahradiť Jána Figeľa v kresle predsedu. Poškodili mu vyjadrenia expremiérky o založení novej strany.

Na dve strany?
Bývalá premiérka Iveta Radičová potvrdila, že rokovala s Lipšicom o jeho novej strane. Lipšic pritom stále nevylúčil ani kandidatúru na lídra KDH. „Je to v úplnom rozpore. Nedá sa jedno aj druhé,“ hovorí Martin Fronc. O tom, že sa Lipšic stretáva s Radičovou, počul. „O chystaní nejakej novej strany som však nevedel a ani ostatní v KDH,“ tvrdí. Člen predsedníctva Július Brocka si všimol, že sa niečo deje, ale pripisoval to možnej Lipšicovej kandidatúre. „Na vnútrostraníckych rokovaniach sa netajil kritikou na adresu stredopravých strán, že nemajú víziu. Nebral som to ako signál zakladania novej strany, ale skôr ako súčasť jeho kandidatúry na predsedu KDH,“ hovorí. V prípade, že Lipšic zvažuje vytvorenie nového politického subjektu, je to podľa Brocku „iná situácia“.

Vysvetlenie v nedohľadne
Ďalší člen predsedníctva Peter Muránsky niečo tušil, napriek tomu verí, že Lipšic novú stranu napokon nezaloží. Radičovej slovám nedôveruje. „Mám na ňu svoj názor, myslím si, že tu nezohráva žiadnu rolu,“ dodal. Lipšic na otázky HN neodpovedal. Podľa hovorcu KDH Mateja Kováča odcestoval do USA. Straníci sa preto v najbližších dňoch nedozvedia, či chce viesť ich stranu alebo skôr svoju vlastnú. Najbližší spolupracovníci Lipšica, poslanci KDH Jana Žitňanská a Radoslav Procházka, svoju budúcnosť v novej strane nepotvrdili. „Momentálne s Danielom Lipšicom a desiatkami ďalších ľudí nehovoríme o novej politickej strane, ale o tom, ako pravicovým voličom vrátiť dôvod ísť voliť niečo, za čo sa oplatí bojovať, a niekoho, komu môžu veriť,“ povedala pre HN poslankyňa. Podľa informácií HN, ak nová strana vznikne, bude to zrejme až v polovici roka 2013. KDH si bude voliť nového predsedu na sneme v júni, Lipšic má do konca mája oznámiť, či sa bude uchádzať o tento post.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:46