StoryEditor

Vallo: Bratislava má ako jediné mesto na Slovensku šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu

28.06.2021, 10:55
Autor:
TASRTASRredred
Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla chce mesto dosiahnuť 75 percentnú zaočkovanosť.

Bratislava sa chce pokúsiť dosiahnuť zaočkovanosť obyvateľov proti koronavírusu na úrovni 75 percent. Uviedol to dnes na brífingu primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Podľa aktuálnych dát v Bratislave dostalo prvú dávku vakcíny 52,5 percenta obyvateľov. Plne zaočkovaných je 39,3 obyvateľov. 

"Bratislava má ako jediné mesto na Slovensku šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu a chceme sa o to pokúsiť," hovorí Vallo a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať. 

Primátor povedal, že mesto chce s prípadnými formami motivácie pre obyvateľov počkať na štát. "Podľa našich informácii je štát pred spustením nejakého typu, či lotérie alebo iniciatívy, ktorá má ľudí motivovať k očkovaniu," poznamenal.

Vallo spoločne s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ľudí vyzval, aby vzhľadom na blížiacu sa tretiu vlnu pandémie a infekčnejší delta variant nového koronavírusu vakcináciu neodkladali.

"Pevne verím, že sa v hlavnom meste pre očkovanie v čo najkratšom čase rozhodne ďalších približne 100-tisíc ľudí, aby sme náš cieľ naplnili," skonštatoval Vallo.

Dosiahnutie kolektívnej imunity bude podľa primátora znamenať bezpečnejší a slobodnejší život v meste. "Jediný nástroj proti ďalším reštrikciám, lockdownu, zatváraniu prevádzok je očkovanie," podotkol.

Hoci Slovensko zažilo za posledné mesiace uvoľnenie protipandemických opatrení, pre delta variant nového koronavírusu, ktorý potvrdili už aj na Slovensku, to podľa odborníkov a zástupcov hlavného mesta nemusí už trvať dlho.

Epidemiologička Bražinová považuje doterajšiu zaočkovanosť v Bratislave za "dobrú správu". Dosiahnutie hranice 75 percent zaočkovaných je podľa jej slov odborný odhad.

"Keď túto hranicu dosiahneme, podarí sa nám výrazne spomaliť šírenie vírusu. Nebudú tu vznikať veľké ohniská a nebudeme musieť znova siahať k drastickým reštrikciám, aké sme tu mali posledné mesiace. Čím vyššia miera zaočkovanosti, tým ľahšie sa bude žiť koncom leta a na jeseň, keď sa bude šíriť vysoko infekčný delta variant," uviedla.

Dáta zo zahraničia podľa epidemiologičky potvrdzujú, že delta variant sa šíri najmä medzi nezaočkovanými. Bražinová vyzvala, aby sa dali očkovať čo najskôr najmä seniori, pretože patria medzi rizikovú skupinu ľudí.

Vakcináciu by podľa nej nemali odkladať ani mladí ľudia, ale ani tí, čo už prekonali ochorenie COVID-19. "Tí, čo sú už zaočkovaní prvou dávkou vakcíny a odkladajú očkovanie druhou dávkou, nech tak nerobia a dokončia očkovanie. Prvá dávka vakcíny totiž nechráni dostatočne pred delta variantom," poznamenala.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 03 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:30