StoryEditor

Slovensko príde o päť miliónov eur

06.09.2012, 00:00
Brusel nám odmieta preplatiť peniaze použité pri nákupe vybavenia pre školy.

Problémy pri čerpaní eurofondov u nás sa množia. Slovensko tentokrát príde chybou úradníkov o päť miliónov eur, ktoré nám odmieta preplatiť Európska komisia. Ide o pochybenia vo verejnom obstarávaní pri nákupe vybavenia pre školy. Tie mal Brusel pôvodne poslať z eurofondov ministerstvu školstva v rámci Operačného programu Vzdelávanie. „Podám trestné oznámenie na konkrétne osoby, ktoré odsúhlasili verejné obstarávania, ktoré neboli dobre pripravené,“ vyhlásil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) pred poslancami školského výboru Národnej rady.

Augiášov chliev
Stíhať nechce generálnych riaditeľov sekcií rezortu, ale konkrétnych úradníkov rezortnej Agentúry pre štrukturálne fondy zodpovedných za prípravu verejných obstarávaní.

„Inak to nejde, musím povymetať ten Augiášov chliev, ktorí mi tu zanechali moji predchodcovia a povymieňať ľudí, ktorí boli päť, šesť rokov prepojení na rôzne skupiny,“ vyhlásil. O aké skupiny ide, upresniť nechcel. „To musí posúdiť súd.“

Závažné chyby sa podľa neho stali najmä v období rokov 2008 až 2010, keď ministerstvo riadil Ján Mikolaj (SNS). Exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) zase podľa neho problém neriešil. „Všetky verejné obstarávania sme posielali na kontrolu Úradu pre verejné obstarávanie a každé bolo štyrikrát skontrolované. Problém bol skôr s byrokraciou, ktorá to sprevádzala,“ tvrdí Mikolaj. Problémy s verejným obstarávaním podľa neho síce boli, ale riešili sa priebežne.

Štvorročné meškanie
Čaplovič ako vtedajší člen monitorovacieho výboru pre čerpanie eurofondov mal vraj na prípadné prešľapy upozorniť v tom čase, nie po štyroch rokoch. Ruky od problému dáva preč aj poslankyňa Smeru-SD Bibiána Obrimčáková, ktorá v tom čase pôsobila na poste štátnej tajomníčky ministerstva školstva. „Ja som bola tajomníčka pre regionálne školstvo, takže o tom nič neviem a o žiadnych pochybeniach som nemala informácie,“ tvrdí.

Rezort nakúpil za peniaze počítače a iné technické vybavenie. „Na školách to vybavenie je, ale ten proces bol zlý, na základe čoho Európska komisia rozhodla, že tie peniaze musíme vrátiť,“ vyhlásil Čaplovič. Okrem polície povolal na preskúmanie situácie v agentúre aj súkromnú auditorskú spoločnosť.

Len pred pár dňami sa pritom prevalil iný, podobný škandál. Slovensko bude musieť vrátiť viac ako 668-tisíc eur do zahraničia, ktoré nám chcelo pomôcť pri výstavbe športového areálu v Senci.

Ten sa síce oficiálne otvoril v roku 2009, ale Úrad vlády SR pri audite projektu zistil, že pri jeho výstavbe zmizlo 62-tisíc eur. Na základe toho chcú teraz darcovia z tzv. Nórskych fondov (Nórsko, Island a Lichtenštajnsko) svoje peniaze späť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:09