StoryEditor

Primátori volajú po zmene volebných zákonov

31.08.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR

Občianska iniciatíva nezávislých primátorov a starostov v Martine predstavila a spustila petíciu Za zmenu volebného systému do Národnej rady a Európskeho parlamentu a zmenu zákona o spôsobe vykonania referenda.

Iniciatíva ponúka podľa primátora Martina Andreja Hrnčiara, primátora Banskej Bystrice Petra Gogolu, primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej a politológa Martina Klusa desatoro zmien. Občan je v súčasnosti podľa signatárov obmedzovaný výberom kandidátov len z kandidátky jednej politickej strany a viac ako hlasy občanov zaváži poradie na kandidátke určené politikmi. Poukázali na skutočnosť, že je prakticky nemožné kandidovať bez viazanosti na politickú stranu. Upozornili tiež, že pre poslancov nie sú výsledky referenda záväzné a môžu tak legitímny prejav vôle občanov ignorovať.

"Chceme, aby občania mohli voliť tak, že preferenčnými hlasmi si vyberú poslancov naprieč politickým spektrom," uviedla Macháčková. Doplnila, že ku kandidátkam politických strán by sa pripojila aj kandidátka nezávislých poslancov, a tým by si občania mohli slobodne vybrať a rozhodnúť sa, komu dajú hlas. "Často sme posledných dvadsať rokov hlasovali proti niekomu. Chceme, aby konečne ľudia išli hlasovať za niekoho, koho poznajú."

Otázka o platnosti referenda si podľa Gogolu kladie za cieľ, aby na vypísanie referenda stačilo 250-tisíc podpisov. "Vychádzali sme z toho, že súčasné podmienky znemožňujú vykonanie právoplatného referenda."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 01:21