StoryEditor

SaS online: Sulíka potešili predbežné výsledky

10.03.2012, 19:23
+VIDEO | Sledujte s nami naživo dianie z volebnej centrály strany Sloboda a Solidarita.

22:51 Výsledky predbežného výskumu agentúry Focus, ktoré napočítali SaS 7,1-percentnú podporu, považuje šéf liberálov Richard Sulík za úspech. "Po dvadsiatich rokoch je SaS prvou stranou, ktorá vznikla na zelenej lúke a ktorá potvrdila, že nie je iba na jedno volebné obdobie," vyzdvihol komentujúc predbežné čísla. Hostia a kandidáti prítomní v centrále privítali prvotný výsledok potleskom, rovnako ako aj výsledky, ktoré nechali SNS a hnutie 99 percent - občiansky hlas za bránami parlamentu.


Výsledok nad sedem percent podľa Sulíka potvrdil, že na Slovensku je záujem o pravicovú liberálnu stranu. Významný pokles oproti výsledkom v roku 2010 je podľa šéfa liberálov výsledkom kampane, ktorá sa viedla proti SaS. "Treba si uvedomiť, že aj v tých 12 percentách (z roku 2010) Igor Matovič už mal nejaké svoje možnože dva percentuálne body a on má už dnes vlastnú stranu," dodal.

21:45 Medzi novinárov prišiel v dobrej nálade líder SaS Richard Sulík. "Verím, že sa do parlamentu dostaneme, nie sme strana na jedno volebné obdobie," vyhlásil.

21:05 Radičová pobudla v Liberálnom dome asi desať minút. V priateľskej atmosfére sa rozprávala s ministrom hospodárstva Jurajom Miškovom, predsedom poslaneckého klubu SaS Jozefom Kollárom i bývalým šéfom rezortu obrany Ľubomírom Galkom. Pri odchode Sulíkovi zaželala, aby dokázal nájsť pre SaS voličskú základňu a partnerov, ktorí budú schopní hľadať kompromisné riešenia.

21:00 Radičová prišla do centrály SaS s červeným balónikom, ktorý symbolicky odovzdala šéfovi liberálov Richardovi Sulíkovi. "Lebo modrý pustil," vysvetlila v narážke na predchádzajúce voľby a vyslovenie nedôvery jej vláde.

 

"Riešili sme ťažkú situáciu, ťažké zadania, hľadali sme riešenia, ktoré nemohli byť bezbolestné, a preto mať spor pri hľadaní riešení nepovažujem za dôvod na hnev, aj keď sem-tam iskry v očiach boli," zhodnotila spoluprácu so SaS Radičová.

"My sme hneď od začiatku vraveli, ako sa budeme pri hlasovaní správať, my sme prekvapili najmenej," začal Sulík obhajovať hlasovanie liberálov o eurovale, premiérka ho však prerušila, aby sa nemuseli sporiť.

"Riško, drž balónik a čakaj!" Pozrite si to najvtipnejšie z posledných volieb

 

20:20 Prvoradým cieľom SaS je prekročiť päťpercentnú hranicu odovzdaných hlasov potrebnú na vstup do Národnej rady (NR) SR. Povedal to dnes po príchode do volebnej centrály strany v Liberálnom dome v Bratislave šéf strany Richard Sulík, ktorý verí, že sa liberálom podarí tento cieľ prekonať.

"Po tých útokoch, ktoré sme zažili, si myslím, že bude ešte celkom dobré, že tam v tom parlamente budeme a uhráme to," komentoval nízke ambície Sulík. Predseda SaS dal koncom februára verejný prísľub, že pre kauzu Sasanka vráti strane mandát poslanca parlamentu, ak dnes nezíska najviac krúžkov z kandidátky SaS. Sulík si myslí, že by to "mohlo klapnúť" a v jeho úspech verí aj predseda poslaneckého klubu liberálov Jozef Kollár. Druhý z menovaných si tipol, že SaS dnes podporí 6,5 percenta voličov, avšak či sám zakrúžkoval lídra strany, nechcel prezradiť. "To si nechám pre seba, ale volil som SaS," povedal Kollár.

Poprední kandidáti SaS sa začali schádzať v Liberálnom dome okolo 20.00 h. Približne o pol hodinu by mala do centrály doraziť dosluhujúca premiérka SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Balónik, dúfam, že si donesie ona a dá mi ho podržať," podpichol Sulík v narážke na povolebnú noc v roku 2010.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:01