StoryEditor

Smer rozlúštil Radičovej kód

19.05.2011, 00:00
Autor:
mašmaš

Hlasovacie lístky, ktorými podľa Roberta Fica koalícia zmanipulovala tajnú voľbu, sa už nebudú dať preskúmať. Šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) ich nechal včera skartovať. Tvrdí, že volebný poriadok prikazuje lístky po vyhlásení výsledkov zničiť. "Poverený pracovník ich skartoval. Osobne som na to dohliadol," dodal Sulík.

Jeho postup okamžite napadol šéf Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho lístky mohli slúžiť ako dôkaz toho, že koalícia si ich označením vytvorila kontrolný mechanizmus -- na overenie, či niektorí vládni poslanci nehlasovali v tajnej voľbe za Dobroslava Trnku tak, ako v decembri. "Prečo pán Sulík osobne dohliadal na skartovanie? Prečo mu na tom tak záležalo?" pýtal sa Fico.

Okamžité skartovanie lístkov nedávno v rozhovore pre HN kritizoval aj prvý námestník Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý. "Podľa mňa by sa mali odkladať aspoň na jedno volebné obdobie. Aby v prípade, že niekto napadne nezákonnosť voľby, bolo to možné preskúmať."
Smer včera označil techniku údajného manipulovania tajnej voľby za "Radičovej kód" -- každý z koaličných klubov a jedna frakcia označili podľa neho lístky inak, aby bolo možné skontrolovať, ktorý klub, ako hlasoval. Podľa Sulíka je to hlúposť. "Možno by mali menej čítať sci-fi."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:06