StoryEditor

Voľba prokurátora bude tajná

27.04.2011, 00:00
Autor:
borbor

Parlament bude voliť nového generálneho prokurátora na najbližšej schôdzi 17. mája. Poslanci budú hlasovať hneď na jej začiatku. "Voľba bude tajná. Tak, ako ju Ústavný súd požadoval," vyhlásil po včerajšej Koaličnej rade predseda SaS a parlamentu Richard Sulík.

Vyhoveli súdu
Vládna štvorka tak reaguje na verdikt Ústavného súdu, ktorý minulý týždeň vyhovel sťažnosti bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Podľa súdu koaliční poslanci porušili jeho ústavné právo, keď si počas decembrovej tajnej voľby fotili hlasovacie lístky. Fotky použili ako dôkaz, že nehlasovali za Trnku, ktorého podporovala opozícia. Ústavný súd nariadil tajnú voľbu zopakovať.

Sulík nechcel povedať, či sa koalícia dohodla, že májovú tajnú voľbu odbojkotuje -- a vytvorí tak priestor pre verejnú voľbu. Kvôli nej koalícia zmenila rokovací poriadok parlamentu, prezident ho však minulý týždeň odmietol podpísať. Na prelomenie prezidentovho veta budú teraz potrebovať 76 hlasov. Sulík včera potvrdil, že sa o zmenu pravidiel pokúsia opäť. "Naďalej sme toho názoru, že voliči majú právo vedieť, za koho hlasovali poslanci, ktorým dali mandát."

Trnka vs. Čentéš
KDH pôvodne navrhovalo, aby sa tajná voľba, ktorú nariadil súd, uskutočnila čím skôr -- napríklad na mimoriadnej schôdzi parlamentu, na ktorej chce opozičný Smer-SD odvolať premiérku za stranícky klientelizmus v rezorte financií. Koalícia to však odmietla. "Ja keď počujem mimoriadna schôdza, tak mi dupkom stoja ešte aj tie chlpy, ktoré zatiaľ nemám," reagoval na návrh KDH ešte pred Koaličnou radou predseda Mosta-Híd Béla Bugár.
V súboji o post generálneho prokurátora by sa mali stretnúť Trnka a Jozef Čentéš, ktorého podporuje koalícia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 23:53