StoryEditor

Slovenský hokej stráca budúcnosť

10.05.2011, 00:00
Reprezentácia do 18 rokov, ktorá má byť budúcnosťou nášho hokeja, vypadla z elitnej svetovej skupiny.

V najlepšej lige na svete kanadsko-americkej NHL je čoraz menej Slovákov. Hráči odchádzajúcej „zlatej generácie“ márne vyzerajú svojich nástupcov. A najmä – talent je dnes až na druhom mieste, hrajú tí mladí chlapci, ktorých rodičia majú na toto nákladné hoby dosť peňazí. Takáto je realita a perspektíva slovenského národného športu – hokeja. Prečo je to tak? Je ešte šanca tento úpadok zastaviť? A keď áno, ako?

Osobnosť na čele
Silná osobnosť na čele hokejového zväzu. Po takej volajú viacerí hokejoví experti. Éra súčasného šéfa Juraja Širokého sa v júni skončí, opäť už kandidovať nechce. Podľa dlhoročného reprezentanta Ota Haščáka by jeho nástupca mal mať blízko k vláde. „Sami vidíte, že bez vlády sa tu nič nepohne. Prezidentom by mala byť silná osobnosť, aby od vlády dostala peniaze,“ povedal pre HN. Široký bol spájaný s dominantnou stranou bývalej vlády, Smerom-SD Roberta Fica.

Kto by mal viesť zväz, to sa však v tejto chvíli odváži povedať málokto. „Najlepšie by to bolo, keby to bol sám minister financií,“ podotkol žartom strojca našich najväčších úspechov, tréner majstrov sveta z roku 2002 Ján Filc.

Jeden zo sto
Generačná výmena v reprezentácii. Ale kde vziať nových mladých hráčov, ktorí nahradia Demitru, Šatana či Višňovského? „Celý vývoj našej spoločnosti je iný, ako to bolo pri generácii týchto hráčov. V čase totalitného režimu sa športu štát výrazne venoval. V čase, keď by mali byť nahradení hráči tými, ktorí sa narodili v 90. rokoch, to tak nie je. Všetky tieto veci sa nejakým spôsobom zanedbávali,“ zamýšľa sa ďalší exreprezentant Vlastimil Plavucha.

Experti vidia aj ďalší problém – tréner Glen Hanlon nedal vo výbere pre domáci šampionát priestor ani jednému mladému hráčovi, ktorý by mohol pri končiacich hviezdach povyrásť. „Mne tam najviac chýba, že tam neboli jeden-dvaja mladí hráči. Mohli hrať niekde vo štvrtej formácii,“ hovorí Eduard Hartmann, bývalá brankárska opora národného tímu.

Slovensku chýbajú talenty – a práve tie tvoria všade vo svete reprezentačné tímy. „Talent tu je dnes veľmi zriedkavý, je to jeden zo 100 alebo 150, ktorý sa dostane do vrcholovej fázy,“ ilustruje Filc.

Iba dva nové štadióny
Výstavba nových ľadových plôch – ďalší vážny problém. Slováci totiž nemajú kde hrať... Extréner Filc upozorňuje, že od roku 1993, keď sa Slovenská republika osamostatnila, sa tu postavili dva nové štadióny. Za ten istý čas v susednom Česku ich pribudlo 64. „Už keď toto nikomu nejakým spôsobom neevokuje niečo, že tu nefungujú ani základné princípy, tak potom ťažko vieme hovoriť o nejakých ďalších veciach,“ kritizuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:28