StoryEditor

Kanibal z Kysaku dnes podľahol zraneniam

12.05.2011, 14:28
Autor:
TASRTASRlglg
Aktualizované | Slovák, ktorý chcel zjesť Švajčiara, nakoniec podľahol siedmim ranám od snajperov.

Dnes popoludní podľahol zraneniam v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) 43-ročný Matej Čurko z obce Sokoľ, ktorý bol obvinený z obzvlášť závažného trestného činu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a pokusu o vraždu. Informáciu TASR potvrdila hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.

Stav 37-ročného policajta s poranením ramena a hrudníka, ktorý leží na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je stabilizovaný, ale kritický. Je v umelom spánku, na umelej pľúcnej ventilácii.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinil v stredu (11.5.) Mateja Čurka z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy osoby zo zahraničia a z pokusu obzvlášť závažného zločinu vraždy príslušníka Policajného zboru. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Priblížila, že polícia v utorok (10.5.) realizovala akciu na overenie podozrenia z prípravy trestného činu úkladnej vraždy. "Po získaní informácií procesne zadokumentovaných, dostatočne potvrdzujúcich úmysel podozrivého vykonať predmetný skutok riadiaci akcie dal pokyn na zadržanie muža z východného Slovenska," uviedla s tým, že príslušníci špeciálnych útvarov vykonali zákrok zákonným spôsobom. Dodala, že podozrivý nereagoval na výzvu zasahujúcich policajtov, ale vytiahol na nich krátku guľovú zbraň a začal strieľať. Na to príslušníci pohotovostného policajného útvaru reagovali použitím služobných zbraní a ozbrojeného muža zneškodnili. "Podozrivý bol zasiahnutý niekoľkými strelnými ranami, pričom sám vystrelil sedem rán na zasahujúcich policajtov, ktorých úlohou bolo chrániť život osoby vystupujúcej v mene osoby zo zahraničia. Jedna zo striel podozrivého zasiahla do hornej časti trupu zasahujúceho príslušníka Policajného zboru," doplnila Baloghová.

Ešte v utorok (10.5.) informoval minister vnútra Daniel Lipšic, že malo ísť o vraždu dohodnutú cez e-mailovú komunikáciu medzi obvineným a občanom Švajčiarska. „Ten chcel zomrieť, potom malo byť jeho telo rozštvrtené a následne skonzumované osobou, ktorej totožnosť sme nepoznali,“ dodal Lipšic. Ich stretnutie bolo teda dohodnuté v obci Kysak a k aj k nemu prišlo. „V tejto situácii bol nasadený agent Policajného zboru so súhlasom sudcu Špecializovaného trestného súdu, ktorý prišiel v zastúpení občana Švajčiarska,“ doplnil Lipšic.

Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak doplnil, že občan Švajčiarska sa prihlásil na výzvu, že navrhovateľ ho môže zavraždiť, rozštvrtiť a skonzumovať. „Keď zistil, že páchateľ to myslí vážne, oznámil celú vec švajčiarskej polícia, ktorá prostredníctvom Interpolu kontaktovala nás,“ povedal Spišiak. Dodal, že na mieste bolo zadržaných množstvo predmetov, ako vreci, nože, pílky a obeť mala byť odvedená na určité miesto v lese, kde mal časti tela ponechať a postupne ich prinášať domov. „Dohoda znela, že obeť omámi, bodne do srdca, následne rozštvrtí. Zvyšky tela mal posypať korením, aby ich nenašla zver,“ doplnil Spišiak.

Priebeh kontaktu bol monitorovaný a vo chvíli, keď bolo verifikované, že ide o sobou, ktorá je podozrivá zo spáchania zločinu úkladnej vraždy, bol vykonaný policajný zásah. „Páchateľ počas zásahu vytiahol zbraň a v čase, keď už bol zasiahnutý ďalej strieľal, pričom zranil jedného príslušníka Pohotovostného policajného útvaru ktorý chránil nášho agenta,“ spresnil ďalej minister a dodal, že ho zasiahol zboku do hrudnej dutiny, aj keď mal agent nepriestrelnú vestu. Páchateľ bol zasiahnutý ostreľovačmi siedmimi ranami.

Viaceré médiá včera priniesli informáciu, že kanibal Matej Čurko je bratom známeho hudobníka Mariána Čurka, ktorý vystupuje v markizáckej relácii Partička.

Pomohli aj Švajčiari

Minister vnútra Daniel Lipšic sa osobne poďakoval švajčiarskej ministerke spravodlivosti a polície za príkladnú spoluprácu. „Úspešné zadržanie podozrivého Slováka z úkladnej vraždy by nebolo možné bez príkladnej spolupráce policajných orgánov našich štátov“ – týmito slovami sa Daniel Lipšic poďakoval Simonette Sommarugovej za súčinnosť slovenských a švajčiarskych policajtov.  O vyšetrovaní podozrenia z kanibalizmu spolu neformálne hovorili počas dnešného rokovania Rady ministrov EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:50