StoryEditor

Bugár pre HN: Koalícia je najkomplikovanejšia. Škrípe to

19.09.2011, 00:00
Kríza v koalícii. Podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár pre Hospodárske noviny.

Tvrdí, že majú taktiku na Sulíka, ktorý euroval naďalej odmieta. Hovorí, že by sa finančný mechanizmus mal odsúhlasiť len za určitých podmienok. Tým dosiahnu to, čo chce SaS, a zároveň to, čo chce zvyšok koalície.

Prečo uvažujete o spojení hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde?
Táto alternatíva je na stole vládnej koalície stále. Je to vhodné spojiť z hľadiska medzinárodného postavenia a našich záväzkov – toto je snáď momentálne najdôležitejšia záležitosť, o ktorej sa má hlasovať. Takže preto. To už dávno nie je o Grécku, ale o tom, ako si predstavujeme Slovensko a jeho budúcnosť.

Richard Sulík argumentuje, že euroval nie je v programovom vyhlásení vlády.
Nechcem oponovať pánovi Sulíkovi za jeho chrbtom, ale poviem to, čo som povedal aj na rokovaní v Častej-Papierničke. Každý musí počítať s tým, že môže prísť niečo, čo nemáme v programovom vyhlásení vlády. Vedeli sme, že Európa má problém, ale nikto nevedel, že kríza môže mať až takýto dosah. Veľké, silné, európske štáty začínajú mať veľmi veľké komplikácie s týmto druhom krízy.

Nakoľko je reálne, že sa obe hlasovania spoja?
Musí byť reálnejšie to, aby sme sa dohodli.

Zatiaľ to na dohodu nevyzerá. Je spojenie hlasovaní poslednou možnosťou, akýmsi donucovacím prostriedkom voči Sulíkovej strane?
Nevnímam to ako donucovací prostriedok. Každý koaličný partner musí pochopiť, že z hľadiska medzinárodných vzťahov je euroval najdôležitejšia vec. Buď sa vieme dohodnúť aj tu, alebo máme fakt problém. Nedá sa byť raz v koalícii a potom chvíľku nie, nedá sa byť v EÚ a využívať dotačnú politiku, a potom, keď je problém, povedať nie. To sa nedá.

Zdá sa, že Sulíka možné spojené hlasovanie o eurovale a budúcnosti vlády nevydesilo.
Ak pán Sulík považuje za najväčší problém len to, že máme zbytočne míňať peniaze na štáty, ktoré nedodržujú žiadne dohody, tak si myslím, že vieme nájsť mechanizmy. Už sme ich aj začali hľadať. Ak sa nám to podarí, potom dosiahneme to, čo chce SaS, a zároveň to, čo chce zvyšok koalície – odsúhlasiť euroval za určitých podmienok. Napríklad, že preskúmame pôžičku každého štátu. Tým pádom máme stále nohu vo dverách.

Postačia takéto záruky SaS?
Pýtate sa na niečo, čo ešte nie je. Ja si to viem predstaviť. Otázne je, či nájdeme to, čo bude vyhovovať SaS aj nám.

Kedy bude koalícia najbližšie rokovať o eurovale?
Pokojne sa môže stať, že budúci týždeň (tento týždeň, pozn. red.) sa už dostaneme bližšie k riešeniu. Máme určitý čas, hlasovanie bude asi v októbri.

Je podľa vás SaS ochotná vôbec pri eurovale hľadať kompromisy? Jej doterajší postoj tomu nenasvedčuje.
To si musia zvážiť. Keď budú všetko odmietať, potom je to ich zodpovednosť.

Sulík tvrdí, že ak padne vláda, tak to nebude zodpovednosť SaS.
Ja by som nehovoril o páde vlády, momentálne. Každý si musí uvedomiť, že so svojím stanoviskom, postojom, môže urýchliť pád vlády, ale predpokladám, že ani jeden z nás nemá v záujme takto odovzdať Ficovi (Robertovi, expremiérovi, pozn. red.) možnosť ďalej vládnuť.

Sulík odkázal partnerom, že mu nebude prekážať, ak sa koaličné strany spoja pri ratifikácii eurovalu s opozíciou. Viete si predstaviť spojenectvo so Smerom-SD?
Vy si viete predstaviť, že by sme schválili napríklad bankovú daň s Ficom? Čo je to za koalíciu? Neviem si predstaviť takéto využívanie alebo zneužívanie opozície. Buď sa vieme v najdôležitejších otázkach dohodnúť, alebo potom máme fakt problém.

Aj v poslaneckom klube Mosta-Híd sú odporcovia eurovalu – štyria poslanci OKS. Preto je nefér spomínať iba SaS. Snažíte sa zmeniť ich postoj?
Ak títo štyria poslanci zahlasujú tak, že to môže byť problém pre vládu, musia si uvedomiť, čo to bude znamenať pre túto vládu – kto ju zničí. Viem, že sa im to nepáči. Opakujem, euroval už dávno nie je o Grécku, ale o tom, kde bude v budúcnosti Slovensko. A toto je zodpovednosť aj štyroch poslancov OKS, nielen SaS, s tým súhlasím.

Tlačí na vás koalícia, aby všetci poslanci vášho klubu podporili euroval?
Pán Zajac už chodí na koaličné rokovania. Mali napríklad problém so zákonom o lieku, po rokovaniach ho napokon podporili. Očakávam, že aj teraz si vďaka argumentom uvedomia, že musíme ťahať za jeden koniec.

V koalícii je veľká nedôvera, vyše dvadsať návrhov ste radšej preložili zo septembrovej parlamentnej schôdze na októbrovú. Stojí a padá ich podpora práve na eurovale?
Nielen, nespájal by som to len s eurovalom. Euroval však súvisí aj s tým, ako budeme ďalej vládnuť.

Pokiaľ nebude dohoda na eurovale, nebude sa voliť šéf Národného bezpečnostného úradu, či hlasovať o Mečiarovych amnestiách, imunite, rodičovskom príspevku a iných preložených bodoch?
To spájajú iba médiá.

Ale v koalícii to predsa poriadne škrípe. Ako chcete fungovať ďalej?
Samozrejme, škrípe to. Bohužiaľ, musím povedať, že toto je najkomplikovanejšia koalícia. Každý si však uvedomuje, že niet inej alternatívy. Napriek tomu vidíte, že prijímame zákony aj reformné kroky. Sú však niektoré otázky, pri ktorých máme problém a treba o nich rokovať.

Je premiérka Iveta Radičová dostatočnou autoritou v tejto komplikovanej koalícii?
Ak si autoritu niekto predstavuje tak, že buchnem do stola a poviem – takto to musí byť, tak pre mňa to nie je autorita. Pani premiérka má dostatočnú podporu, má najvyššiu podporu v prieskumoch verejnej mienky spomedzi koalície.

To však neznamená, že ju rešpektujú členovia koalície. Dokáže obrusovať hrany?
Ja si myslím, že áno, ale na to sme tam aj my – predsedovia politických strán, aby sme pomohli. Nemôžeme ju nechať tak, veď toto je aj naša koalícia. My musíme pomáhať aj pani premiérke.

O jej schopnostiach viesť vládu už nepochybuje iba opozícia. Koaličný poslanec Peter Muránsky (KDH) nedávno uviedol, že je slabá a mal by ju nahradiť Mikuláš Dzurinda.
Pán Muránsky by mal menej hovoriť najmä vtedy, keď je spoločensky unavený. Bolo by to osožnejšie pre neho, aj pre vládnu koalíciu.

Je euroval najzávažnejším koaličným problémom?
Z hľadiska medzinárodného rozhodovania áno. Možno o niečo závažnejší než rozpočet. Dohoda je taká, že riešenie sa hľadá a máme približne mesiac.

Ste optimista?
Ak je vôľa, tak áno. Som mierny optimista.

Je v hre aj referendum o eurovale?
Je to problém časový, finančný a nehovoriac o tom, koľko referend sme už mali a iba jedno bolo platné.

Dokáže koalícia dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia?
Robím všetko pre to, zároveň však vidím aj to, že toto nie je len vec Mosta-Híd, ale ďalších troch kaoličných partnerov a ďalších dvoch zoskupení v koaličných kluboch. Buď všetci urobíme kompromisy, alebo bude niekto veľmi tvrdohlavý, tak výsledok bude katastrofický. Potom poukážeme, kvôli komu nevieme dovládnuť.

Kalkuluje SaS s menšinovou vládou?
Dúfam, že nie.

Kto je Béla Bugár
Vyštudovaný strojný inžinier je dlhoročným poslancom parlamentu – od roku 1990. V súčasnosti je podpredsedom zákonodarného zboru. Deväť rokov bol predsedom SMK, až kým ho na tomto poste nevystriedal Pál Csáky. Krátko nato Bugár založil stranu Most-Híd, ktorú dnes vedie. Most je súčasťou koalície Ivety Radičovej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:44