StoryEditor

Slovák, ktorý v Rumunsku hostí smotánku

12.12.2011, 23:00
Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Jeho hotel v rumunskom meste Salonta navštevuje smotánka z celej strednej a východnej Európy. „Mojimi hosťami sú podnikatelia, politici, diplomati z rôznych európskych štátov, ale aj herci a speváci. Hostil som prezidenta Ivana Gašparoviča či miliardára Andreja Babiša,“ hovorí Slovák Miroslav Iabloncsik. Napriek svojmu mladému veku stihol v Rumunsku vybudovať prestížny hotel Slávia aj niekoľko reštaurácií. Ide mu takisto aj stavebnícky biznis. V čase krízy investuje najmä do nehnuteľností a pôdy.

Svetový rekordér
Momentálne sa Iabloncsikovi najviac darí v hotelierstve a gastronómii. „Vlastním napríklad starodávnu sedliacku kolibu, ktorá má neuveriteľný úspech. Výnimočná je tým, že v nej ponúkame tradičné slovenské a rumunské jedlá. Pečieme v nej vlastný chlieb a robíme často domáce zabíjačky spojené so zábavou,“ objasňuje. V Rumunsku sa snaží propagovať aj slovenské bryndzové halušky, kapustnicu či korbáčiky.
O tom, že je veľkým milovníkom jedál, svedčí aj fakt, že sa v tejto oblasti stal svetovým rekordérom. „V roku 2006 sme dosiahli veľký úspech. V Salonte sme uvarili najväčší guláš na svete. Išlo o vyše 5-tisíc litrov. Zapísali sme sa s ním do Guinnessovej knihy rekordov,“ hovorí hotelier o svojom nezvyčajnom prvenstve.

Agropenzióny i reštaurácie
Iabloncsikova cesta za podnikateľskou kariérou nebola jednoduchá. Svoj biznis začal rozbiehať prakticky od nuly. Vyrastal v Rumunsku, tesne po revolúcii v roku 1989 sa však chcel vrátiť na Slovensko, teda do krajiny jeho predkov. No u nás sa mu nepodarilo zamestnať sa. Odišiel preto späť do Rumunska, kde neskôr začal podnikať.

Po 15 rokoch tvrdej práce mu pod rukami vyrástli viaceré vlastné projekty. Z nich si najviac cení práve svoj hotel Slávia, ktorý sa mu podarilo vybudovať od základov vlastnými silami. „V roku 2008 som ho postavil so svojou stavebnou firmou. Celý projekt a architektúra boli moje vlastné návrhy,“ hovorí Iabloncsik.

Jeho snom je rozšíriť podnikanie aj o ďalšie služby. „V súčasnosti pracujem na rozšírení hotela a na projekte dvoch agroturistických penziónov, pretože dnes sa hostia nechcú iba ubytovať, ale potrebujú aj zaujímavú formu relaxu,“ vysvetľuje.

Atraktívne Rumunsko
A čo je podľa neho kľúčom na úspech? „Človek by mal urobiť niečo, o čom druhí ani nesnívali, aby mohlo byť obchodom a zarábať peniaze. Okrem toho treba byť optimistom a vymeniť občas kancelárske kreslo za fyzickú prácu spolu so zamestnancami,“ radí Iabloncsik.

Podnikanie v krajine, kde žije okrem Rumunov aj veľa Slovákov, Čechov a Maďarov, radí vyskúšať i našim biznismenom. „Rumunsko má veľký potenciál na investície, a preto odporúčam slovenským podnikateľom investovať tu do priemyslu, infraštruktúry, obchodu či do cestovného ruchu. Slováci, ktorí v krajine obchodujú, sú veľmi spokojní,“ hovorí veľkopodnikateľ zo svojich dlhoročných skúseností. On sám za posledných šesť rokov sprostredkoval obchody v západnom Rumunsku vyše 20 slovenským firmám.

Od roku 2006 je Iabloncsik aj honorárnym konzulom Slovenska v tejto krajine. „Budova nášho konzulátu je výnimočná nielen svojím vekom, ale aj architektúrou. Jeho návštevníci hovoria, že je to jeden z najkrajších honorárnych konzulátov, aké má Slovensko vo svete.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:49