StoryEditor

Pente sa vypomstilo vlastné rozhodnutie

10.05.2011, 00:00

Finančná skupina Penta, ktorá je vlastníkom zdravotnej poisťovne Dôvera, zrejme doplatila na svoje vlastné rozhodnutie. Krok, ktorým sa pokúsila ochrániť svoju domácu investíciu, a to preniesť akcie poisťovne na zahraničného majiteľa, sa im nevydaril.

V spore na arbitrážnom súde sa finančníkom totiž vypomstil majoritný vlastník poisťovne – slovenská akciovka Dôvera Holding. Tú ponechali ako medzičlánok medzi poisťovňou registrovanou na Slovensku a holandským akcionárom, spoločnosťou HICEE.

Poistka pred zákazom zisku
Kvôli slovenskej akciovke arbitrážny súd nemôže posúdiť, či došlo k porušeniu bilaterálnej dohody medzi Holandskom a Slovenskom, keďže priamym akcionárom poisťovne nie je holandská spoločnosť. „Tribunál rozhodol o tom, že posudzovanie sporu medzi HICEE a Slovenskou republikou nespadá pod jeho jurisdikciu,“ skonštatoval za akcionára hovorca Penty Martin Danko.

Ich ďalší postup bude závisieť od rozhodnutia súdu. Oficiálne stanovisko z Haagu zatiaľ nie je známe. O výsledku boli zainteresované strany informované iba ústne. „Arbitrážny súd to zrejme vyhodnotil tak, že šlo o neprípustnú špekulatívnu investíciu,“ predpokladá advokátka Jana Martinková, ktorá sa problematikou zaoberá.
Vstup holandskej spoločnosti HICEE do Dôvery pripravila podľa nej Penta v roku 2006 zrejme ako poistku ešte pred prijatím novely zakazujúcej zisk zdravotným poisťovniam. Využila pritom veľmi široko a liberálne koncipovanú bilaterálnu dohodu Slovenska s Holandskom, ktorá nadštandardne ochraňuje zahraničné investície. Ministerstvo financií ako druhá strana sporu rozhodnutie arbitrážneho súdu víta. „Je to už tretí arbitrážny spor, ktorý Slovensko v podstate vyhralo,“ reagoval na aktuálny vývoj hovorca ministerstva financií Martin Jaroš.

Dobojované ešte nie je
Aj napriek tejto výhre Slovensko zatiaľ nemá s Pentou dobojované. Podľa našich informácií totiž akcionári Dôvery žiadajú odškodné i pred slovenskými súdmi, a to v rovnakej výške ako na arbitrážnom súde – 750 miliónov eur. Akcionári podali žalobu na prvý okresný bratislavský súd už vlani v januári. Spor, ktorý bol prerušený kvôli rozhodovaniu Ústavného súdu, bude teraz pokračovať.

Pojednávanie sa podľa informácie hovorcu Pavla Adamčiaka uskutoční 17. októbra. Z konania pred slovenským súdom má rezort financií podľa našich zistení dokonca väčšie obavy, vzhľadom na to, že slovenský Ústavný súd sa už priklonil na stranu poisťovní a sporný zákon prikázal zmeniť.

To už vláda spravila a schválila novelu, podľa ktorej budú môcť zdravotné poisťovne od augusta za určitých podmienok opäť čiastočne tvoriť zisk. O zmene zákona budú teraz rozhodovať poslanci.

Kontroverzný zákon z dielne vlády Roberta Fica však ešte môže štátu spôsobiť problémy za hranicami aj napriek odmietnutiu sporu s Dôverou. V hre je totiž stále arbitráž s akcionárom poisťovne Union, Eurekom. Aj oni sa odvolávajú na bilaterálnu zmluvu ako Penta, v ich prípade je však vývoj iný, keďže akcionárom je priamo holandská firma. „V prípade Eureko verzus Slovenská republika arbitrážny súd rozhodol, že je v jeho súdnej právomoci sa žalobou zaoberať,“ potvrdil nám včera hovorca medzinárodnej spoločnosti registrovanej v Holandsku Bert Rensen. Eureko chce od Slovenska vysúdiť asi 160 miliónov eur. Aj v tomto spore spraví podľa Jaroša rezort všetko pre to, aby sa „prihliadalo na záujmy občanov a ochránili sa verejné zdroje“.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:19