StoryEditor

Miesto pobytu Sdaikiho nie je známe, tvrdí Šufliarsky

15.06.2011, 13:50
Autor:
TASRTASR

Ani Generálna prokuratúra (GP) SR a s najväčšou pravdepodobnosťou ani Okresný súd (OS) v Prešove nemá zatiaľ informácie o tom, kde sa nachádza Baki S. Uviedol dnes riaditeľ odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky.

Senát OS v Prešove v pondelok 13. júna vyniesol záverečný verdikt v procese s Bakim S., Jurajom J. a Jánom C., ktorí sú obžalovaní z drogovej trestnej činnosti. OS rozhodol, že všetci traja obžalovaní sú vinní, a vymeral im nepodmienečné tresty odňatia slobody. Ako dnes informoval Šufliarsky, zatiaľ nie je isté, či sa prokuratúra voči rozsudku v prípade niektorých obžalovaných odvolá.

Rozhodnutie súdu si vypočuli len dvaja obžalovaní. Baki S. sa zdržiava na neznámom mieste a konanie proti nemu sa vedie ako voči ujdenému. "OS v Prešove na hlavnom pojednávaní uložil obžalovanému Bakimu S. trest odňatia slobody v dĺžke 22 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Ďalším dvom obžalovaným uložil tresty odňatia slobody v trvaní 15 rokov v zariadení so stredným stupňom stráženia," tlmočil vtedy záverečný verdikt hovorca prešovských súdov Michal Drimák.

Dodal, že rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, keďže obhajcovia Bakiho S. a Juraja J. podali na mieste odvolanie. Ján C. uviedol, že sa vyjadrí v zákonom stanovenej lehote a k rozsudku sa na mieste nevyjadrila ani prokurátorka. Drimák spresnil, že o odvolaní bude musieť rozhodovať Krajský súd v Prešove.

Predseda senátu pri zdôvodnení rozsudku konštatoval, že súd pri rozhodovaní bral do úvahy viaceré skutočnosti. V prípade Jána C. a Juraja J. išlo napríklad o to, že obaja sa priznali, skutok oľutovali a pomáhali pri objasňovaní trestného činu. Právny zástupca Bakiho S. v záverečnej reči žiadal pre svojho mandanta oslobodenie spod obžaloby.

Hlavné pojednávanie s troma obžalovanými sa na OS v Prešove začalo 24. januára 2011. Obvinení podľa obžaloby spolu Jetonom C. a ďalšími dosiaľ nestotožnenými osobami ako členovia organizovanej skupiny najneskôr od roku 2007 až do 19. septembra 2008 údajne zabezpečovali dovoz, úschovu a ďalšiu distribúciu heroínu. Ten mal byť balený na území Tureckej republiky do športovej a inej obuvi a od mája 2008 prevážaný na územie SR, kde bol ďalej distribuovaný.

K takémuto konaniu vraj došlo najmenej v šiestich prípadoch a množstvo jednej zásielky malo obsahovať až 20 kilogramov drogy. Heroín údajne potom Juraj J. a Ján C. postupne vyviezli do zahraničia. Najmenej v troch prípadoch ho ďalší obvinení prechodne uskladňovali v penzióne v Starom Smokovci, kde bola 19. septembra zaistená časť s hmotnosťou 10 kg.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:30