StoryEditor

Začal ako účtovník, dnes riadi investície v Rusku

06.02.2012, 23:00
V poisťovni Generali začínal ako účtovník. Postupne sa však vypracoval na finančného riaditeľa.

V poisťovni Generali začínal pred 15 rokmi ako radový účtovník. Postupne sa vypracoval na finančného riaditeľa tejto spoločnosti v Rusku, teda na jednom z najväčších poisťovacích trhov sveta. „Našimi klientmi sa stala asi štvrtina ruských domácností,“ tvrdí 34-ročný Juraj Jurčík (na snímke).

Elitný manažér kompletne prebudoval celý finančný svet poisťovne Generali v Rusku. Teraz má pod palcom investičné projekty spoločnosti, ktorej aktíva v najväčšej krajine sveta dosahujú štvrť miliardy eur. „Dostali sme sa na špičku bankového poisťovníctva v Rusku. Ostatná konkurencia nás len nasleduje,“ opisuje rodák z Kysuckého Nového
Mesta jeden zo svojich najväčších úspechov.

Ruská Generali má na zozname zákazníkov najväčšie priemyselné koncerny sveta. „Môžem spomenúť napríklad spoločnosti Heinz, Delta Airlines či banka Intesa Sanpaolo,“ dodáva Jurčík, ktorý pred príchodom do Ruska budoval finančné oddelenie Generali aj v Česku.

Do Ruska tak Jurčík prišiel robiť prácu, s ktorou už mal skúsenosti z našich končín. „Vo svojich predchádzajúcich pozíciách na Slovensku a v Česku som mal od Generali v podstate podobné zadania – vybudovať finančné oddelenia a procesy z ničoho a dostať ich veľmi rýchlo na požadovanú úroveň,” pripomína mladý Slovák. Dodáva, že posadiť sa do kresla finančného riaditeľa v moskovskej pobočke Generali bola pre neho obrovská výzva. Tá mu priniesla zodpovednosť za riadenie a kontrolu stoviek miliónov eur, niekoľko tisíc zamestnancov a agentov po celom Rusku.

Riadenie spoločnosti 
Jurčík tvrdí, že za jeho počiatočným úspechom stála smelosť, ktorú ešte ako 20-ročný študent ekonomiky pretavil do skúseností. „Nastúpil som ako jeden z prvých zamestnancov Generali na Slovensku. So slabou nemčinou a minimálnymi znalosťami o riadení spoločnosti som sa čoskoro naplno zapojil do budovania poisťovne,“ vysvetľuje. Vytvoril finančné oddelenie a staral sa o nábor nových ľudí. Postupne sa mu darilo nielen budovať poisťovňu a riadiť finančné procesy v nej, ale ako sám hovorí, veľkú úlohu pri jeho úspechu zohrala aj efektivita práce. 
To ho po desiatich rokov na Slovensku posunulo v rámci spoločnosti do Prahy. V novovytvorenom poisťovacom holdingu Generali PPF získal post riaditeľa konsolidácie. Nová pozícia mu priniesla zodpovednosť za skupiny pôsobiacich v 15 krajinách strednej a východnej Európy, do ktorých patrilo približne 80 spoločností. „Ponuku som so záujmom prijal. Išlo o výrazne odlišnú situáciu, než v akej som dovtedy bol. Prešiel som z operatívnej spoločnosti do holdingovej, ktorá neposkytuje služby klientom priamo, ale cez akcionárov riadi činnosť firiem,“ vysvetľuje Jurčík.

Moskovská výzva 
Pred dvoma rokmi prešiel v rámci skupiny Generali PPF do Moskvy ako výkonný finančný riaditeľ dvoch poisťovní a niekoľkých ďalších spoločností Generali v Rusku. Poverili ho viacerými kľúčovými úlohami, medzi nimi aj riadením penzijného fondu, rozhodovaním o investíciách v nových projektoch či zavádzaním informačných systémov. Generali úspešne previedol niekoľkými zložitými obdobiami, napríklad celosvetovou hospodárskou krízou a s tým súvisiacim poklesom zisku na trhu.

Po dlhoročných skúsenostiach v jednej z najúspešnejších svetových poisťovní Juraj tvrdí, že úspech je výsledkom tvrdej práce. „Aby sme mohli hovoriť o úspechu, musíme poznať svoj cieľ. A potom na jeho dosiahnutie sústrediť všetku svoju energiu,“ opisuje svoj recept na úspech.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:06