StoryEditor

Viac ako pätina voličov podľa IVO nechce prísť k volebným urnám

12.02.2012, 10:33
Autor:
TASRTASR

Necelé dva mesiace pred marcovými parlamentnými voľbami deklarovala viac ako pätina oslovených voličov, že k urnám zrejme nepríde. Odhodlanosť ísť voliť je však o niečo vyššia, ako to bolo pred voľbami v roku 2010. Výsledky vyplynuli z prieskumu, ktorý od 9. do 16. januára uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci s agentúrou Focus na vzorke 1076 respondentov.

O svojej účasti vo voľbách je na sto percent presvedčených 28 percent respondentov, viac ako 22 percent uviedlo, že sa ich zúčastní "takmer naisto". Štrnásť percent stále nie je presvedčených, rovnaký podiel opýtaných v prieskume uviedol, že k urnám asi príde. Najviac odhodlaných voličov majú voliči Smeru-SD.

Ochota ísť voliť stúpla oproti predvolebnému prieskumu z februára 2010 o šesť percent. Oľga Gyarfášová z IVO však upozorňuje, že v posledných voľbách, ktoré boli v júni 2010, sa voličov podarilo zmobilizovať hlavne vďaka sociálnym sieťam a občianskym kampaniam tesne pred voľbami. "Ten trend účasti sa nakoniec dosť zvrátil a dosiahol až 59 percent oprávnených voličov," podčiarkla sociologička. Kvalifikované odhady volebnej účasti v tohtoročných voľbách sa podľa nej pohybujú v intervale 47 až 53 percent oprávnených voličov.

To, či pomôžu zmobilizovať ľudí k vyššej účasti protesty Gorila, sa podľa Gyarfášovej odvinie od toho, ktorý hlas v rámci nich preváži. "Bude to závisieť od toho, či sa do verejnej mienky premietne postoj 'niet koho voliť' alebo preváži postoj, ktorý povie, že predsa len sú tu politické strany, ktoré vedia, ako na tú korupciu," doplnila s tým, že verejná mienka je v súčasnosti veľmi v pohybe.

Grigorij Mesežnikov z IVO si myslí, že spochybňovanie súčasného systému nie je najlepšou cestou, ako pritiahnuť voličov do volebných miestností. "Organizátori protestov živia protistranícky sentiment, hovoria o tom, že medzi stranami fakticky nie sú rozdiely," zdôvodnil.

Na kauze Gorila môžu získať aj mladé politické strany. "Prirodzene, ťažia z tejto situácie," uviedla Gyarfášová. Z prieskumu IVO vyplynulo, že takmer tretina prívržencov strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti volilo v ostatných voľbách SaS, 15 percent zas Smer-SD, 14 percent SDKÚ-DS, 12 percent prívržencov strany v minulých voľbách nevolilo. "Zaujímavé je, že táto skupina čerpá z obidvoch táborov rozdelených koalično-opozičnou líniou," podotkla sociologička. Sympatizanti nových strán 99 percent a OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti sa jasne neidentifikujú ani s pravicou, ani s ľavicou. "Nachádzajú sa skôr v strede, medzi nimi je najviac ľudí, ktorí sú tak stredovo orientovaní," povedala Zora Bútorová z IVO.

Analytici inštitútu zhodnotili, že celková klíma na Slovensku je veľmi kritická. Asi tri štvrtiny ľudí vstúpili do roka 2012 s názorom, že sa krajina neuberá správnym smerom. Januárový prieskum zas ukázal, že len 28 percent respondentov je úplne presvedčených, že ich voličský hlas môže niečo zmeniť, 19 percent na otázku odpovedalo vlažným súhlasom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:42