StoryEditor

Pacientov čaká cestovateľská horúčka

02.06.2011, 00:00
Prídete do nemocnice do Nitry, lebo si potrebujete "poležať" na kožnom oddelení. Od júla vás tam už neprijmú a pošlú vás do nemocnice do Nových Zámkov.

Kožné oddelenie v nitrianskej nemocnici sa totiž má rušiť v rámci „zoštíhľovacej kúry“ nemocníc, ktorú ohlásil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

O mesiac má zaniknúť až 150 celých oddelení. Pôjde o tie, s ktorými štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa neuzavrie zmluvy.

Kilometre do nemocnice
Námestník riaditeľa nitrianskej nemocnice Peter Mondek však tvrdí, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti by nemala byť ohrozená. „Sme na to pripravení. O pacientov bude postarané v kožnej ambulancii. Pokiaľ budú potrebovať hospitalizáciu, budú odosielaní na kožné do Nových Zámkov, čo je 20 až 30 kilometrov.“ V Nitre sa ešte má rušiť aj doliečovacie oddelenie. Mondek hovorí, že ho nahradí interné alebo neurológia u nich.

Nezazmluvniť očné oddelenie, oddelenie klinickej onkológie a oddelenia dlhodobo chorých navrhla zas poisťovňa prievidzskej nemocnici. S ich zánikom sa však nestotožňuje vedenie nemocnice. „O zrušení uvedených oddelení neuvažujeme,“ povedal riaditeľ Ladislav Gerlich. Upozorňuje práve na problém, že pacienti by po novom museli za lôžkami v nemocnici dochádzať desiatky kilometrov. „Napríklad poistenec z Handlovej bude cestovať s cudzím telesom v oku 80 km do Trenčína, alebo do Banskej Bystrice 65 km, alebo Martina asi 70 km.“

Hovorkyňa Všeobecnej Petra Balážová však tvrdí, že ich kroky prinesú vyššiu kvalitu pre pacienta. „V rámci optimalizácie pokračujeme v presúvaní časti lôžkovej starostlivosti do efektívnejšej jednodňovej zdravotnej starostlivosti.“

Riziko pre pacientov
Práve na jednodňový systém plánujú prejsť v nemocnici v Partizánskom. Podľa Všeobecnej sa tam majú zrušiť lôžka na doliečovacom oddelení, urológii a krčnom oddelení. „Konkrétne vyjadrenia, aké presuny a aký by to malo dosah na objem financií, sme ešte nedoriešili. Prejdeme pravdepodobne na jednodňový systém na urológii aj na krčnom,“ povedal riaditeľ nemocnice Jozef Václav.

To však kritizuje Eva Madajová, predsedníčka Asociácie na ochranu práv pacienta. Obáva sa, že nie každý pacient je vhodný na jednodňovú chirurgiu. „Jednoduchá operácia, ako napríklad vyberanie mandlí na krčnom, môže znamenať pre diabetika dosť závažný problém. Ako chcú riešiť tieto prípady, keď budú mať rizikových pacientov a oddelenie bude zrušené,“ pýta sa Madajová.

Niektoré nemocnice už majú jasno v tom, ako budú pri zrušení oddelení postupovať, tých je však dosť málo. Riaditeľ nemocnice v Trebišove Vladimír Dvorový tvrdí, že o rušení oddelení nemá viacero riaditeľov z Asociácie nemocníc Slovenska žiadne informácie. „Pán minister veľmi odvážne povedal, že všetko bolo prerokované s riaditeľmi, ale obávam sa, že nie,“ povedal Dvorový.

Ide sa aj prepúšťať
V nemocnici vo Zvolene sa okrem rušenia oddelenia bude aj prepúšťať – odíde takmer 90 zamestnancov a zrušia lôžkové oddelenie psychiatrie. „Nahradené bude novovzniknutým psychiatrickým denným stacionárom a psychiatrickou ambulanciou,“ informovala hovorkyňa nemocnice Andrea Beňová.

Súkromné poisťovne rušenie oddelení štátnou poisťovňou vítajú. Očakávajú efektívnejšie využívanie zdrojov zdravotného poistenia a zvyšovanie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. „Zrušením oddelení sa neušetria žiadne peniaze, budú sa len využívať efektívnejšie,“ informovali hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:14