StoryEditor

Šťastný by šiel za prezidenta, SDKÚ o tom nevie

14.02.2013, 23:00
Prezidentskí kandidáti. Europoslanec za SDKÚ nevylúčil kandidatúru, veľkú podporu nemá.

Europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný by sa rád uvidel v prezidentskom paláci, jeho predstavy však nezdieľa ani vlastná strana. Šťastný včera oznámil, že zvažuje kandidatúru. Na jeho podporu už vznikla aj skupina na sociálnej sieti.

„Takúto možnosť nevylučujem,“ odpovedal Šťastný na otázku TASR, či bude kandidovať v prezidentských voľbách. Ďalej to rozoberať nechcel. Na Facebooku funguje stránka „Peter Šťastný za prezidenta“, včera mala okolo tristo fanúšikov. Propaguje Šťastného ako hlavu štátu, za ktorú by sme sa „nemuseli hanbiť“.

SDKÚ stále o Radičovej
Kto stojí za stránkou, nie je jasné. Ľudia z SDKÚ tvrdia, že strana Pavla Freša to nie je. Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec vraví, že Šťastný s nimi postup nekoordinuje. Štefanec netušil, že Šťastný má také ambície.

„Ale každý má svoju predstavu o budúcnosti,“ dodal. Podľa Štefanca v SDKÚ stále platí uznesenie, že najlepšou kandidátkou na prezidenta by bola expremiérka Iveta Radičová. A to napriek faktu, že Radičová opakovane túto možnosť odmietla.

Šťastného kandidatúra sa v kuloároch spomína dlhšie, HN už minulý týždeň zisťovali, nakoľko je reálna. „Je to špekulácia,“ povedal vtedy Štefanec. „Nediskutovali sme o tom, je to čistá špekulácia,“ reagoval aj poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník.

Predsedu SaS Richarda Sulíka otázka o Šťastnom rozveselila. „O hokejistoch neuvažujeme,“ konštatoval.

Šanca pre legendu
Politológ Tomáš Koziak si myslí, že Šťastný by mal šancu, ak by získal podporu naprieč pravicou. „Je to známa osobnosť aj vo svete. Je málo Slovákov, ktorí na poli športu toľko dokázali,“ poznamenal Koziak o hokejovej legende. Za jeho mínus považuje, že je spájaný s SDKÚ. Prezidentské voľby budú na jar v roku 2014. Kandidatúru už ohlásili zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska a bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský. Špekuluje sa o súčasnom premiérovi Robertovi Ficovi. Podľa Koziaka kohokoľvek Smer navrhne, ten sa môže presadiť, keďže ide o najsilnejšiu stranu. „Aj keď sa dá očakávať, že preferencie Smeru-SD vo vláde budú klesať.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:28