StoryEditor

Vinu nesú vláda aj lekári. Riešením je privatizácia nemocníc

05.12.2011, 23:00

Tvrdí, že nemocniciam by pomohol vstup súkromného kapitálu. Plán ministra Uhliarika financovať vyššie platy lekárov cez ešte neušetrené peniaze považuje za nezodpovedné.

Kto môže za to, že sa zdravotníctvo dostalo do úzkych?
Súčasný stav je najmä dôsledkom neochoty vlády prijať nepopulárne opatrenia na zastavenie rastu dlhu a dokončiť reformu nemocníc. Vinu však nesú aj lekári, ktorí sa stále spoliehajú na to, že do systému naleje viac peňazí štát a bojujú proti vstupu súkromného kapitálu a zavádzaniu súťaže. A tým nepriamo vystupujú aj proti robeniu poriadku v zdravotníctve.

Lekári si nakoniec vydupali vyššie platy. Aký to bude mať dosah na systém zdravotníctva?
Násilným vymáhaním vyšších platov vznikol precedens, podľa ktorého získa viac ten, kto má väčší potenciál ničiť. Ak tieto metódy začnú uplatňovať aj ďalšie skupiny obyvateľstva, je to cesta do pekla a k rozvratu verejných financií.

Je takéto plošné zvýšenie platov podľa vás správne?
Nie. Rovnako nie je správne ani uzákoňovať minimálne platy pre lekárov. Vedie to k rovnostárstvu, ktoré nemotivuje lekárov, aby liečili kvalitnejšie. Vyššie platy by mali dostávať najmä kvalitnejší lekári, o čom by mal rozhodovať riaditeľ nemocnice. Protest lekárov však dosvedčuje, že riaditelia v štátnych nemocniciach túto funkciu dostatočne neplnia. Riešením je privatizácia nemocníc, aby už riaditelia neplnili politické objednávky a mohli sledovať dlhodobý rozvoj svojich zariadení. V prechodnom období by bolo správne identifikovať lekárov, ktorí sú naozaj podhodnotení a zvýšiť im platy selektívne.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) chce vyššie platy lekárov financovať z úspor v rezorte. Napríklad z lacnejších liekov si sľubuje úsporu asi 100 miliónov eur. Je to reálne?
Rozdeľovať ešte neušetrené peniaze na platy lekárov je nezodpovedné. Najskôr treba úspory dosiahnuť, a potom uvažovať, na čo ich použiť. Inak hrozí, že sa plán úspor nesplní a výdavky na platy lekárov aj sestier pôjdu na úkor vyššieho dlhu v zdravotníctve, ktorý nakoniec budú musieť zaplatiť všetci občania.

Čo nám hrozí, ak tie peniaze nebudú stačiť?
Bude ich treba niekde nájsť. Alternatívou je vstup súkromného kapitálu do nemocníc, spojený s nástupom profesionálnych manažérov, spoplatnenie neprioritných diagnóz a výkonov či zavedenie poplatkov za pobyt a ubytovanie v nemocnici.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:09