StoryEditor

Figeľ pre HN: Nie som vlastníkom, len prvý v zodpovednosti

25.06.2012, 00:00

Staronový predseda KDH Ján Figeľ si myslí, že pre vyriešenie kauzy ,,zlatých padákov“ urobil maximum.

Je pre hnutie dobré, keď na predsedu kandiduje jediný človek?
Ja nemôžem organizovať iných, aby kandidovali. Je to vec slobodného rozhodnutia. Som však presvedčený, že súťaž patrí do politiky. Očakával som, že kandidovať bude Daniel Lipšic. Ten však zrejme už pred časom zamýšľal organizovať nový politický subjekt.

Páni Pavol Kravec a Pavel Tarcala po zlatých padákoch odišli z hnutia. Vy ste nemali aspoň vnútorný pocit, že by ste mali vyvodiť zodpovednosť aj voči sebe?
To, čo som urobil, bola výzva voči konkrétnym osobám úspešne realizovaná v tom, že sa rozhodli neprimerané odmeny vrátiť. Zároveň sa rozhodli vzdať sa členstva v hnutí. V čase, keď sa minister usiloval o úspory a o znižovanie nárokov pri odchode z funkcie, oni uzatvorili vnútropodnikové manažérske zmluvy, čím konali v rozpore s touto snahou. O tomto som sa dozvedel až teraz. Čo som mohol urobiť pre korektúru, to som urobil.

Zo strany dlhoročného člena hnutia pána Daniela Adamčíka ste boli na sneme vystavení ostrej kritike. Neodkázali ste vraj „ukočírovať“ Daniela Lipšica či zabrániť zlatým padákom. Ako sa to počúva?
Je jednoduché myslieť si, že predseda hnutia má kontrolu nad všetkými členmi alebo nad správaním každého vo vedení. Rozhodnutie Daniela Lipšica bolo osobné. Ja som vyjadril sklamanie z takéhoto konania.

Otázka smerovala k tomu, ako ste vnímali takú tvrdú kritiku z úst dlhoročného člena KDH.
Patrím k tým, ktorí kritiku počúvajú, vnímajú ju, ale aj oponujú. Z hnutia odchádzali podpredsedovia aj v minulosti, keď ho viedli páni Ján Čarnogurský a Pavol Hrušovský. Budem obhajovať hnutie ako slobodné a demokratické. Budem rozhodný a razantný tak, aby sa predchádzalo problémom alebo aby sa razantne riešili politické otázky. My však nie sme vodcovskou stranou. Ja nie som vlastníkom hnutia. Som len prvý v zodpovednosti.

Na snem ste pozvali len pánov Pavla Freša a Bélu Bugára. Nebojíte sa, že keď ste pozvánku neposlali aj Richardovi Sulíkovi a Igorovi Matovičovi, môže to naštrbiť do budúcnosti opozičnú spoluprácu?
Nie. Mohli sme byť spolu v jednej vládnej zostave bez predčasných volieb, ak by nebol prevládol iný postoj práve spomínaných skupín ľudí. KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd sa hlásia k tomu istému hodnotovému priestoru kresťanských demokratov a stredopravých strán v rámci Európskej ľudovej strany. Táto naša spolupráca je preto prirodzená. Nie je namierená voči ostatným opozičným stranám.

01 - Modified: 2004-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TV tipy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:07