StoryEditor

Harabin ukázal originál

02.08.2012, 00:00
Byt predsedu Najvyššieho súdu. Harabin zaútočil na poslanca Beblavého.

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin zaútočil na predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS). Dôvodom je jeho snaha prešetriť Harabinovu takmer polovičnú zľavu na byt v lukratívnej časti Bratislavy a garážové státie, ktoré platí Najvyšší súd. „25-ročný milionár tu tvrdo klame a zavádza,“ povedal na Beblavého adresu Harabin. Od poslanca dokonca žiada ospravedlnenie, zvažuje voči nemu aj podanie podnetu podľa zákona o pôvode majetku.

„Aby nevisel otáznik“
„Pokiaľ sa neospravedlní a nevysvetlí svoje majetky, podniknem právne kroky,“ povedal Harabin. Beblavý sa však predsedovi Najvyššieho súdu ospravedlniť nemieni. „Ospravedlniť sa nemám za čo.“ Vyjadrenia Harabina vraj vníma tak, že je len ďalším v rade osôb, na ktoré predseda Najvyššieho súdu zaútočil.

Tvrdí, že aj pre Harabina by bolo lepšie, ak by vysvetlil, ako to so zľavou na byt a prenájmom garážového státia vlastne bolo. „Aby nad ním nezostal visieť otáznik.“ Vyzval ho, aby originály dokumentov o kúpe bytu predložil parlamentnému výboru.

Čudné dátumy

Harabin si pred novinárov originál zmluvy priniesol. Je na nej rovnaký dátum, ako na kópii, ktorú predložil do parlamentného výboru, teda 19. jún 2006. Bolo to krátko predtým, ako sa stal ministrom spravodlivosti a jeho majetky mohol kontrolovať výbor. Beblavý v utorok vyjadril pochybnosti, či sa s dátumom na kópii zmluvy nemanipulovalo. Na prípad okolo zvláštnej zľavy na byt predsedu Najvyššieho súdu upozornili ako prvé Hospodárske noviny. Harabin za byt v komplexe Octupus zaplatil namiesto 168-tisíc eur len 95-tisíc. Ak by Harabin ako verejný činiteľ prijal takýmto spôsobom dar, porušil by zákon. Samotný Harabin a predajcovia (W.O.S. Reality a Iuris) vysvetlili zľavu protichodne. Harabin tvrdil, že ju dostal lebo zmluvu podpisoval v čase, keď sa projekt ešte len plánoval, predajcovia zasa vysvetlili, že chceli narýchlo predať posledné byty v záverečnej fáze predaja 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:39