StoryEditor

Rozhodnutie arbitrážneho súdu v prospech Slovenska nie je konečné

01.06.2011, 16:28
Autor:
TASRTASR

Aj keď Slovenská republika vyhrala arbitráž o zaplatenie 750 miliónov eur v spore s holandským akcionárom HICEE poisťovne Dôvera, možno sa voči tomuto rozhodnutiu odvolať na príslušnom súde v Londýne.

Písomné zdôvodnenie by mali advokátske kancelárie oboch sporných strán - HICEE a Slovenskej republiky - dostať v najbližších dňoch. "Napriek tomu, že toto rozhodnutie je pre Slovensko veľkým úspechom, HICEE sa môže proti rozhodnutiu odvolať na príslušnom súde v Londýne, ale myslím si, že s malou pravdepodobnosťou na úspech. Väčšie šance pre HICEE vidím na vnútroštátnom súde," uviedla dnes pre TASR Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková, ktorá sa zaoberá aj problematikou legislatívy zdravotných poisťovní.

V súčasnosti prebieha druhá najväčšia arbitráž s Eureko, akcionárom poisťovne UNION. "I keď tento spor má rovnaký skutkový základ, nie je identický. Taktiež priebeh sporu aj s ohľadom na postup zvolený zo slovenskej strany, mohol byť dôslednejší. Pre SR sú však výhodné dve objektívne okolnosti. Prvá, že v najbližšej dobe dôjde k opätovnému zavedeniu možnosti pre zdravotné poisťovne ponechávať si zisk a druhá, že UNION v čase účinnosti zákona o zdravotných poisťovniach v znení novely 530/2007 vykazoval iba stratu. Takže, ak arbitri pristúpia k rozhodovaniu o výške odškodného, je možné, že Eureko nevysúdi s najväčšou pravdepodobnosťou žiadne odškodné, alebo len minimálne," dodala advokátka.

Arbitrážny súd nebude ďalej posudzovať žalobu súvisiacu so zákazom zisku zdravotných poisťovní spomínaného holandského akcionára poisťovne Dôvera, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta. "Uvedené rozhodnutie neznamená, že novela zákona o zdravotných poisťovniach z roku 2007 bola správna, rovnako ako to neznamená, že touto novelou nedošlo k porušeniu bilaterálnej dohody medzi Holandskom a SR. Tribunál rozhodol o tom, že posudzovanie sporu medzi HICEE a SR nespadá pod jeho jurisdikciu," informoval 8. mája médiá PR manažér skupiny Penta Martin Danko.

Spor o náhradu škody spôsobenej prijatím spomínanej novely nie je podľa neho týmto rozhodnutím ukončený. Už vtedy avizoval, že rozhodnutie arbitrážneho tribunálu spoločnosti doručia v najbližších týždňoch a po tom, ako sa s ním oboznámia právnici, rozhodne sa o ďalšom postupe.

"SR vyhrala arbitráž. I keď bola žaloba odmietnutá z dôvodu príslušnosti súdu, respektíve z dôvodu, že nárok HICEE nie je chránený Dohodou o ochrane investícií, sme presvedčení, že by sme vyhrali, i keby sa prípad bol ďalej prerokúval," uviedol minulý týždeň riaditeľ viedenskej pobočky a partner americkej advokátskej spoločnosti Skadden - Rainer Wachter. Skadden zastupoval SR.

Legislatívnu úpravu zakazujúcu zdravotným poisťovniam tvorbu zisku zaviedla od roku 2008 predchádzajúca vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD). Spoločnosť HICEE následne v januári 2009 zažalovala Slovensko na medzinárodnom arbitrážnom súde, pričom žiadala za zmarenie svojej investície ešte pred arbitrážou odškodné vo výške okolo 0,5 miliardy eur. Štát vtedy výzvu na dohodu o mimosúdnom vyrovnaní odmietol.

Ústavný súd SR v januári tohto roku rozhodol, že právna norma nie je v súlade s Ústavou SR. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá vo svojich programových tézach avizovala obnovenie tvorby zisku za jasne stanovených pravidiel, na to reagovala novelizáciou dotknutého zákona. Zdravotné poisťovne by tak od augusta mali dostať možnosť opätovne tvoriť zisk, a to s dvoma podmienkami. Prvou je povinné použitie zisku na tvorbu rezervného fondu do výšky 20 percent splateného základného imania. Druhou je tvorba technických rezerv na úhradu plánovanej zdravotnej starostlivosti pre poistencov zaradených v čakacích zoznamoch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:50