StoryEditor

Pre alkohol u cyklistov navštívia Kaliňáka

25.06.2012, 00:00
Novela cestného zákona. Poslanci Mostu-Híd presadzujú ,,malé pivo" pre cyklistov.

Cyklistom sa vzďaľuje nádej, že si budú môcť pred cestou vypiť. Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) sa totiž takýto návrh príliš nepozdáva. „Keď povolíte nejakú hranicu, to sú večné hádky. Potom budú ľudia riešiť, že nevypili tri, ale len dve pivá a podobne.“

Novelu cestného zákona, ktorý by povolil cyklistom obmedzené množstvo alkoholu, navrhujú poslanci za stranu Most-Híd Andrej Hrnčiar a László Siloymos. V najbližších dňoch sa majú stretnúť s Kaliňákom. Poslanci majú hotovú expertízu, ktorú si dali vypracovať, aby určila, koľko by mohli cyklisti vypiť, aby to nebolo nebezpečné. O konkrétnej výške promile však mlčia. „Určite to nie je nula,“ povedal Hrnčiar. „Najskôr si chcem vypočuť ich názory. Možno budú racionálne,“ povedal Kaliňák s tým, že nechce dopredu hovoriť, že s niečím nesúhlasí.

Či by poslanecký návrh našiel dostatočnú podporu v parlamente, nie je isté. Na jeho schválenie budú potrebné hlasy vládneho Smeru. „Keby záležalo na mne, ja by som to podporila. Ešte sme o tom v klube vôbec nehovorili,“ povedala o zámere predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu Jana Laššáková. Tá prednedávnom pre HN pripustila, že strana môže pri tomto hlasovaní rozviazať poslancom ruky. „Môže to nakoniec vyústiť do voľného hlasovania.“

Alkohol u cyklistov je častou príčinou nehôd. Od začiatku tohto roka do konca mája spôsobili opití cyklisti 27 dopravných nehôd. „Za celý minulý rok evidujeme 92 takýchto prípadov,“ povedal policajný hovorca Michal Slivka. Hrnčiar však tvrdí, že cieľom návrhu nie je podporovať pitie alkoholu. Ide vraj len o to, aby si cyklisti mohli dať napríklad na cyklotúre malé pivo a nedostávali za to pokuty.

Odborník na dopravu Jozef Drahovský zámer víta. Malé množstvo alkoholu je podľa neho u cyklistov aj tak spoločensky akceptované. Upozorňuje však, že aj v krajinách, kde je to povolené, v prípade, že cyklista spôsobí dopravnú nehodu, je aj malé množstvo alkoholu považované za priťažujúcu okolnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:21