StoryEditor

Malé nemocnice navrhli päťpercentný pokles miezd

20.08.2011, 12:06
Autor:
TASRTASR

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje niekoľko desiatok neštátnych nemocníc, navrhla na tohtotýždňovom rokovaní so zdravotníckymi odborármi päť percentný pokles miezd. Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay to označil za veľkú drzosť. Odbory v súčasnosti s nemocnicami rokujú cez sprostredkovateľa. Pre zamestnancov požadujú desaťpercentný rast miezd. Rokovanie so zástupcami fakultných nemocníc ich čaká v pondelok 22. augusta.

Neštátne nemocnice v rámci rokovaní ešte začiatkom roka navrhovali dvojpercentný pokles miezd. Návrh odborov považuje prezident ANS Marián Petko za astronomickú a nepredstaviteľnú sumu. Pre TASR ozrejmil, že návrh na päťpercentné zníženie miezd prišiel v dôsledku nižších platieb od zdravotných poisťovní a nižších úhrad za niektoré výkony. Zároveň pripomenul, že sa zvýšili náklady nemocníc napríklad v dôsledku vyššej DPH.

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali vlani, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však vtedy s ANS nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi dostali pred rozhodcu.

Tí v prípade neštátnych nemocníc rozhodli, že platy zdravotníckych pracovníkov sa majú zvýšiť dvakrát o štyri percentá. ANS však na rozdiel od odborov nepovažovala kolektívnu zmluvu za uzavretú. Po ďalšej sérii rokovaní sa napokon odbory s ANS dohodli na zvýšení základnej zložky mzdy najneskôr od 1. apríla o sumu, akú im umožňuje zvýšenie finančných prostriedkov zo strany poisťovní. Mzdy tak rástli minimálne o 2,5 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:26