StoryEditor

Slovák previezol výbušninu. Nevedel o tom

06.01.2010, 06:00
Autor:
TASRTASR
Výbušnina, ktorú našli včera ráno v byte Slováka írskom Dubline, sa do krajiny dostala po nevydarenej bezpečnostnej operácii na Slovensku. Informovala o tom na svojej internetovej stránke írska rozhlasová a televízna spoločnosť RTÉ.

Výbušnina bola jednou z ôsmich častí kontrabandu, ktoré úrady dali cez víkend do kufra nič netušiacim osobám na bratislavskom letisku v rámci testu bezpečnostných opatrení.

V siedmich prípadoch bola kontrola na letisku úspešná, avšak 90 gramov trhaviny hexogén (RDX) preniesol v batožine slovenský elektrikár do Dublinu.

Štyridsaťdeväťročný muž sa vracal z vianočných sviatkov strávených na Slovensku. Írska polícia, ktorú zalarmovala polícia z Bratislavy, včera ráno prehľadala byt na Dorset Street. Počas operácie evakuovali okolité budovy a na hodinu uzatvorili dve ulice.

Prípad sa odohral už v sobotu na letisku v Poprade. Policajti dali nie 90, ale 10 gramov výbušniny do batožiny dvoch cestujúcich. Pes na vyhľadávanie výbušnín našiel jednu vzorku výbušniny a skôr, ako našiel druhú, psovod odbehol k druhému lietadlu. Kapitána lietadla o prítomnosti výbušniny na palube naša polícia informovala. Pilot po informácii, že pri výbušnine nie je rozbuška, povedal, že nevidí nebezpečenstvo pre let a že prípad vyriešia na letisku v Dubline. To sa však nestalo. Dublinskí ochrankári výbušninu na letisku nenašli, píše dnešné vydanie portálu čas.sk.

Podľa tohto zdroja, policajt o odvezení výbušniny do Írska informoval svojich nadriadených až v pondelok. Vzápätí slovenská strana o prítomnosti výbušniny po identifikácii informovala cestujúceho a dublinských kolegov. Tí však zatkli aj nič netušiaceho slovenského elektromechanika, ktorého však po opätovnom vysvetľovaní slovenskej polície prepustili.

"Veľmi nás mrzí, že dobrá snaha o preverenie bezpečnosti civilnej leteckej prepravy dopadla takto negatívne. Na incidente majú svoj podiel aj bezpečnostní pracovníci dublinského letiska, keď vzorku výbušniny nenašli ani pri presnej identifikácii batožiny. Pritom cestujúci na svoju batožinu na letisku čakali takmer hodinu.

Voči psovodovi, ktorý si na letisku v Poprade zanedbal svoje služobné povinnosti, bude začaté disciplinárne konanie. Takéto previerky psov na vyhľadávanie výbušnín sa robia bežne všade na svete, aby psi v reálnom prostredí vedeli výbušninu nájsť. Tá sa nedáva do batožiny, ale k batožine. Aj v tomto prípade bola vzorka výbušniny pripojená k plecniaku," povedal pre Čas.sk šéf hraničnej a cudzineckej slovenskej polície Tibor Mako a dodal, že slovenskému občanovi a jeho rodine sa za spôsobené nepríjemnosti naše orgány už ospravedlnili.

Tlačová beseda riaditeľa hraničnej a cudzineckej polície Tibora Maka sa uskutoční v stredu 6. januára 2009 o 11.00 hodine v budove letiska v Poprade. TASR o tom dnes informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Erik Tomáš.

Írsky rezort diplomacie uviedol, že slovenské ministerstvo vnútra tlmočilo írskemu ministrovi spravodlivosti Dermotovi Ahernovi hlboké poľutovanie nad incidentom zo strany vlády SR. Ahern uviedol, že je znepokojený faktom, že slovenská polícia upozornila írsku stranu až po troch dňoch.

01 - Modified: 2024-03-30 16:30:52 - Feat.: - Title: Svedkovia Jehovovi v Rakúsku našli vo svojej budove podozrivý balík. Ukrývalo sa v ňom výbušné zariadenie 02 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 03 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom 04 - Modified: 2023-12-13 12:35:34 - Feat.: - Title: Vyberte si do lietadla správnu batožinu 05 - Modified: 2023-11-25 21:20:33 - Feat.: - Title: Z nemocnice prepustili dievča pobodané v Dubline, ďalšie je v kritickom stave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:20