StoryEditor

"Mám odrobených 19 rokov a plat 400 eur. Asi odídem"

11.09.2012, 00:00

„Po devätnástich odrobených rokoch mám v hrubom plat štyristo eur,“ hovorí Eva Rošková, ktorá robí sanitárku v dome dôchodcov v Turčianskych Tepliciach. Tvrdí, že svoju prácu miluje, ale situácia sa už ďalej zvládať nedá. „Musíme si sami kupovať napríklad rukavice a hygienické pomôcky. Už ma to nemotivuje. Uvažujem, že odídem. Asi niekam do zahraničia.“ Včera prišla preto protestovať pred ministerstvo práce.

Protest zorganizovali odborári, aby podporili svojich vyjednávačov. Tí včera na ministerstve rokovali o novej kolektívnej zmluve pre zamestnancov verejnej a štátnej správy. Podľa šéfa Konfederácie odborových zväzov Miroslava Gazdíka je ich cieľom zvýšiť platy o desať percent. Hlasy zhruba tristo protestujúcich pod oknami ministerskej budovy však nepomohli.

Rokovania o zvýšení ich miezd prerušili do 8. októbra. „Ak to verejné financie umožnia, budeme rokovať o možnom zvýšení, ale vzhľadom na zložitý vývoj verejných financií by som nechcel z tohto miesta dnes dávať falošné nádeje,“ povedal po rokovaní štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD).

Tieto slová zrejme nepotešili ani Renátu Hordyšovú, ktorá prišla tiež protestovať pred ministerstvo. Pred rokom začala pracovať ako asistentka senátu na súde. „Môj nástupný plat v hrubom bol vtedy 369 eur. Od januára to je bez osobného ohodnotenia 411 eur.“ Z práce by vraj nechcela odísť, pretože ju baví. „Keď však zaplatím hypotéku a stravu, mesačne mi na život zostane dvadsať eur.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:29