StoryEditor

Zdravotné poisťovne vlani zarobili milióny

01.03.2012, 23:00

Účtovný zisk troch zdravotných poisťovní dosiahol ku koncu minulého roku asi 25 miliónov eur. Je to prvýkrát, odkedy poisťovne môžu tvoriť a vyplatiť zisk po tom, čo im toto právo vrátila vláda Ivety Radičovej.

Ide o predbežný výsledok hospodárenia, ktorý ešte nepotvrdili audítori. Najviac peňazí zostalo poisťovni Dôvera. „Odhadujeme ho na 9 až 10 miliónov eur,“ povedala jej hovorkyňa Zuzana Horníková. Sumu deväť miliónov eur dosiahla aj najmenšia zdravotná poisťovňa Union. Zisk štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne je 5,7 milióna eur. „Je to zanedbateľná suma, lebo nekryje naše výdavky ani na jeden deň,“ tvrdí jej riaditeľ Marian Faktor. Podľa neho dáva poisťovňa každý deň sedem miliónov eur na nákup zdravotnej starostlivosti.

Zisk si zrejme nevyplatia
Poisťovne zrejme zisk vrátia do systému zdravotníctva. Faktor už deklaroval, že štátna poisťovňa ho presunie do rezervného fondu na zdravotnú starostlivosť. V súkromných poisťovniach rozhodne o jeho osude valné zhromaždenie. „Je predpoklad, že mu predstavenstvo navrhne vložiť tieto financie do rezervného fondu, tak ako to urobilo vlani,“ informovala Horníková. Rovnakú odpoveď sme dostali aj od Unionu.
Šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo, ktorý bol na poslaneckom prieskume poisťovní, Viliam Novotný (SDKÚ-DS) tvrdí, že ani Union nevyplatí zisky svojim akcionárom. „Povedali nám, že zo zisku chcú vykryť straty, ktoré mali v predošlých rokoch.“ Za rok 2010 to bolo mínus 2,3 milióna eur. Oficiálne výsledky hospodárenia budú známe v júli.

Nové obmedzenia
Vyplácanie zisku zakázala zdravotným poisťovniam vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2007. Mohli ho použiť len na zdravotnú starostlivosť. V tom čase bola Všeobecná zdravotná poisťovňa v strate 14 miliónov eur. Ďalšia štátna Spoločná zdravotná poisťovňa (neskôr sa zlúčila so Všeobecnou) dosiahla zisk 6,8 milióna. Súkromná Dôvera bola v pluse 15,5 milióna eur, z čoho 14 miliónov vyplatila akcionárom ako dividendy. Poisťovňa Apollo, ktorá sa neskôr s Dôverou zlúčila, zarobila 8 miliónov a Union bola v strate 7,7 milióna eur.

Ústavný súd vlani na podnet poslancov súčasnej vládnej koalície rozhodol, že zákaz vyplácania zisku bol protiústavný. Tieňoví ministri zdravotníctva najsilnejších politických strán však tvrdia, že budú po voľbách hľadať spôsoby, ako jeho vyplácanie obmedziť.

„Európsky súdny dvor v Štrasburgu vlani rozhodol, že objednávanie zdravotníckych služieb nie je činnosť, ktorá si vyžaduje zisk,“ tvrdí prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Podľa neho je európske právo nadradené slovenskému a zisk treba znovu zakázať. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:40