StoryEditor

Prezident rozdával vyznamenania. Tu sú profily niekoľkých z vyznamenaných

01.01.2013, 18:01
Autor:
TASRTASR

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej SR Karlovi Šafaříkovi, Františkovi Špaldonovi, Miroslavovi Trnkovi, Miroslavovi Urbanovi a Štefanovi Vaškovi Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.
TASR prináša profily osobností vyznamenaných Radom Ľudovíta Štúra II. triedy.


Profesor Karel Šafařík - jadrový fyzik.


Narodil sa v roku 1953 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium ukončil na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave v odbore fyzika. Už ako mladý fyzik sa zaradil medzi prominentných zástupcov Slovenska vo svetovej vede. Má za sebou dlhé roky vedeckej práce v Rusku a vo Francúzsku. V súčasnosti pôsobí vo švajčiarskej Ženeve v laboratórnom stredisku CERN. Tvrdou prácou, originálnymi nápadmi a cieľavedomosťou sa prepracoval až na šéfa fyzikálneho úseku v projekte ALICE, ktorý je kľúčovou súčasťou hadrónového urýchľovača. Dohliada na prácu tisícky vedcov z 30 krajín sveta. V laboratórnom stredisku CERN pracuje na najdrahšom projekte v histórii ľudstva, veľkom urýchľovači. Jeho úlohou je pátrať po tzv. božej častici a úplných začiatkoch sveta krátko po "veľkom tresku".
Prezident SR udelil Karlovi Šafaříkovi Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja vedy a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.


Profesor František Špaldon -- vedec, pedagóg.


Narodil sa 20. júla 1920 v Čadci. Absolvoval České vysoké učení technické v Prahe, v štúdiu pokračoval na univerzitách v Záhrebe (Chorvátsko), Ľubľane (Slovinsko) a na záver v rakúskom Leobene, kde úspešne obhájil doktorskú dizertačnú prácu v oblasti úpravníckych technológií. Pracovnú kariéru odštartoval v handlovských uhoľných baniach, pôsobil ako hlavný inžinier bane v Novákoch, kde získal množstvo poznatkov z praxe, počas ktorej sa v roku 1951 stal externým docentom novovznikajúcej Baníckej fakulty SVŠT v Bratislave. Zaslúžil sa o vybudovanie Katedry úpravníctva na Baníckej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach, ktorá bola roky považovaná za špičkovú v Európe. Je autorom či spoluautorom viac ako 150 odborných článkov, vedeckovýskumných štúdií, spoluautorom viacerých patentov. Absolvoval mnohé pracovné a prednáškové pobyty v zahraničí, bol členom medzinárodných odborných združení. Prínos profesora Špaldona pre slovenskú vedu v odbore úpravníctva ocenila Slovenská akadémia vied (SAV) v roku 1983 udelením titulu člena korešpondenta.
Prezident SR udelil Františkovi Špaldonovi Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti riadenia v priemysle, celoživotnú vedeckú a pedagogickú činnosť.


Miroslav Trnka -- manažér softvérovej spoločnosti.


Narodil sa 29. marca 1961 v Trnave. Programovanie vyštudoval na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Trnave. Už za socializmu sa zaradil medzi počítačových "fanatikov". Miroslav Trnka je spoluzakladateľom firmy ESET a spoluautor svetoznámeho antivírusu NOD. Svoju podnikateľskú kariéru začínal v malej garážovej firme, ktorá narástla do globálnych rozmerov. Už 20 rokov je svetovým výrobcom bezpečnostného softvéru pre firemnú klientelu a domácnosti. Firma je lídrom na trhu proaktívnej ochrany pred kybernetickými hrozbami. Spoločnosť ESET je globálnym dodávateľom oceňovaného antivírusového systému ESET NOD 32 Antivirus a tiež komplexného bezpečnostného balíka ESET SmartSecurity. V roku 2006 sa Miroslav Trnka stal víťazom súťaže Podnikateľ roka a je laureátom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2007 v kategórii hospodárstvo. Firma ESET bola trikrát ocenená týždenníkom Trend ako Firma roka.
Prezident SR udelil Miroslavovi Trnkovi Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o technický rozvoj v oblasti informačných technológií a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.


Profesor Miroslav Urban - vedec v oblasti chémie.


Narodil sa 6. júna 1942 v Martine. Absolvoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Po ukončení kandidátskej práce na Univerzite Karlovej v Prahe založil skupinu teoretickej a počítačovej chémie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Tu pracuje aj v súčasnosti na Katedre fyzikálnej chémie. Venuje sa oblasti fyzikálnej chémie, chemickej fyziky, teoretickej a počítačovej chémie. Je autorom viac ako 100 pôvodných vedeckých prác, publikovaných v mnohých odborných časopisoch. Profesor Urban je členom akreditačnej komisie poradného orgánu vlády Slovenskej republiky, ako aj členom vo viacerých medzinárodných vedeckých inštitúciách. Výrazne sa angažoval i v oblasti transformácie vysokého školstva na Slovensku.
Prezident SR udelil Miroslavovi Urbanovi Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne výsledky dosiahnuté v oblasti teoretickej chémie a rozvoj vysokého školstva v Slovenskej republike.


Profesor Štefan Vašek - špeciálny pedagóg.


Narodil sa 25. decembra 1936 v Lučenci. Vyštudoval Fakultu spoločenských vied v odbore defektológia v špecializácii psychopédia a logopédia na Vysokej škole pedagogickej (VŠP) v Bratislave. Praktické skúsenosti získal profesor Štefan Vašek ako riaditeľ Osobitnej školy a Osobitnej učňovskej školy pre telesne postihnutých v Slávnici a neskôr v Ladcoch. Od roku 1978 pôsobil na katedre špeciálnej pedagogiky, Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Trnave, kde bol aj prodekanom. Profesor Vašek je jednou z najvýznamnejších osobností špeciálnej pedagogiky na Slovensku. Vo svojom odbore je uznávaný aj v zahraničí. Pôsobil na Sliezskej univerzite v Katoviciach (Poľsko), na Vedeckej univerzite v Segedíne (Maďarsko) a na Univerzite Jána Amosa Komenského v Prahe (Česko). Vo svojej vedeckej a publikačnej tvorbe sa venoval špeciálno-pedagogickej diagnostike a základom špeciálnej pedagogiky. Definoval, špecifikoval a sprehľadnil rozdelenie špeciálno-pedagogickej problematiky ako samostatnej vedeckej disciplíny. Nezanedbateľné sú jeho dlhoročné zásluhy pri výchove a vzdelávaní pedagógov v oblasti špeciálnej pedagogiky.
Prezident SR udelil Štefanovi Vašekovi Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj špeciálnej pedagogiky v Slovenskej republike.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 14:03