StoryEditor

Sulík chcel dať za právnikov viac ako Mikloš

13.11.2011, 23:00
Zákaz zisku. Bývalý šéf parlamentu plánoval pre právnikov riešiacich vnútroštátne súdne spory 30 miliónov eur. Ministra financií stála dosiaľ medzinárodná arbitráž "len" 16 miliónov.

Slovenský zákonodarný zbor si chce najať externú právnu kanceláriu za 30 miliónov eur. Vyhlásenie megatendra rozbehlo krátko po páde vlády vedenie parlamentu na čele s Richardom Sulíkom (SaS). Ide o značne prestrelenú sumu, upozorňuje právnička Jana Martinková.

Predbežné oznámenie vyšlo vo vestníku 15. októbra. Sulíkov nástupca Pavol Hrušovský (KDH) prípravu užšej súťaže pozastavil. Nový šéf kancelárie Andrej Kramár chce mať najprv na stole analýzu ústavných právnikov. „Možno nakoniec budeme musieť obstarávanie spraviť,“ nevylúčil.

Kramár v piatok zverejnil sumár, podľa ktorého parlament čelí žalobám vo výške 937 miliónov eur. Viac ako 97 percent tejto sumy predstavujú spory s troma majiteľmi zdravotných poisťovní pre zákaz zisku z roku 2007. Dominantnou je finančná skupina Penta, ktorá cez holandskú spoločnosť HICEE požaduje rovnakú sumu ako v nedávnej medzinárodnej arbitráži – 750 miliónov eur. Bývalý vlastník poisťovne Apollo, rakúsky EurAm, žiada 131 miliónov eur a akcionári zaniknutej Európskej zdravotnej poisťovne 30 miliónov eur.

„Bolo by veľmi iracionálne, aby náklady na advokátov pri vnútroštátnom spore boli vyššie ako v arbitrážnom konaní,“ vraví právnička Martinková. Ministerstvo financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nedávno informovalo, že za medzinárodnú arbitráž s troma poisťovňami zaplatilo zatiaľ vyše 16 miliónov eur. V dvoch sporoch ho pritom zastupovali americkí právnici, ktorých hodinová sadzba podľa Martinkovej predstavovala 800 eur a významnú časť ich odmeny tvorili náhrady cestovného, ubytovania a diéty.

„Slovenské kancelárie by mali mať nepomerne nižšie hodinové sadzby a tiež ich právnici nebudú musieť nikam cestovať,“ vraví právnička, podľa ktorej je však nemenej dôležitá aj ďalšia skutočnosť. „Vychádzajúc z ekonomických ukazovateľov Dôvery je suma požadovaná zo strany Penty, mierne povedané, prehnaná,“ vraví na margo najväčšej žaloby.

Podľa Martinkovej treba vziať do úvahy aj to, že zákaz zisku Dôvera obišla odčerpaním prostriedkov formou zníženia základného imania a ďalšie veci. „Náhrada škody na domácom súde by nemala presiahnuť 50 miliónov eur,“ domnieva sa. Penta sa k výške svojej žaloby vyjadrovať nechce. Podľa hovorcu skupiny Martina Danka nebudú komentovať prebiehajúci súdny spor.

Externých právnikov podľa doterajšieho kancelára Michala Nižňana potrebuje parlament najmä kvôli zložitosti sporov. „Právnici Národnej rady nemajú s takýmito vecami skúsenosti.“

Skutočnosť, že právne oddelenie si na žaloby netrúfa, potvrdil aj Nižňanov nástupca Kramár. „Avizovali mi, že to kapacitne nestihnú.“ Ľuboš Kostelanský

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:15