StoryEditor

Mikloš je v hre o kreslo v európskej banke

07.08.2012, 00:00
Aktualizované | Ivan Mikloš v reakcii povedal, že z Európskej banky pre obnovu a rozvoj nedostal žiadnu ponuku.

Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS, na snímke) je v hre o kreslo viceprezidenta Európskej banky na obnovu a rozvoj. Vysoký post v Londýne sa uvoľní na jeseň po Janovi Fischerovi, ktorý sa rozhodol kandidovať na českého prezidenta. Neoficiálne rozhovory s Miklošom potvrdil pre HN zdroj z európskej banky, na jeho odchod sa pripravujú v SDKÚ-DS.

"Žiadnu ponuku som nedostal, a teda som žiadnu nemohol ani prijať. Ak bude EBRD alebo iná medzinárodná inštitúcia vypisovať konkurz na riadiace miesta, ktoré by ma mohli zaujímať, tak budem o tom uvažovať. Zatiaľ EBRD žiadny takýto konkurz nevypísala a nezverejnila," konštatoval Mikloš.

Oficiálny výber nástupcu Fischera sa začne až po ohlásenej rezignácii českého politika. „V tejto chvíli ešte neprebieha náborový proces,“ povedal Anthony Williams z tlačového oddelenia banky.

Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca má Mikloš odborné predpoklady na pôsobenie v Európskej banke. „Vďaka dlhoročným odborným skúsenostiam je platným členom každého tímu.“

Mikloša by do Európskej banky na obnovu a rozvoj nemala blokovať vláda Roberta Fica, hoci ho kritizuje za odporúčanie pre Annu Bubeníkovú do poradného tímu v Grécku či pre rozpočet, ktorý po sebe zanechal. „V prípade viceprezidenta sa nominácie nepodávajú ako nominácie vlád akcionárov banky, ale ide o rozhodnutie samotného prezidenta banky,“ uviedol hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Kabinet podľa Kuruca v prípade Mikloša žiadnu úlohu zohrávať nebude.

Fischer má neplatené voľno
Pasivita našej diplomacie však môže byť v neprospech Mikloša, keďže sa hovorí o silnom lobingu z Poľska či Ruska.
Fischer oznámil, že odchádza z Európskej banky, lebo sa chce venovať kampani. Do 1. augusta mal dovolenku, teraz čerpá v Londýne neplatené voľno.

Nastúpi Jurzyca
Do parlamentu namiesto Mikloša nastúpi exminister školstva Eugen Jurzyca, hovorí jeden z náhradníkov poslancov Ondrej Matej. „Tragédiu z Miklošovho odchodu by som pre SDKÚ nerobil,“ hovorí Matej, ktorý je aj šéfom SDKÚ v Prešovskom kraji. Aj štruktúry v tomto regióne sa zaslúžili o výmenu vedenia strany, na čelo ktorej sa dostal Pavol Frešo.

Podľa Mateja má SDKÚ odborné kapacity, ktoré by mohli Mikloša nahradiť. „Veď aj keď začínal Ivan Mikloš, určite nikto netušil, že z neho bude ekonomický expert takého rangu.“

Európska banka pre obnovu a rozvoj je finančná inštitúcia, ktorá vznikla na pomoc krajinám strednej Európy, Balkánu až po strednú Áziu pri rozvíjaní trhovo orientovaných hospodárstiev. Akcionármi je 61 krajín.

Mikloš už raz ponuku dostal, na funkciu šéfa banky. Bolo to pred voľbami, keď vrcholili problémy kvôli kauze u daňovákov. Mikloš sa vtedy rozhodol zostať na Slovensku. Prezidentom banky sa napokon stal Brit Suma Chakrabarti. Post viceprezidenta banky v minulosti zastávala aj exministerka financií Brigita Schmögnerová. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:43