StoryEditor

Z politiky neodchádzam, tvrdí Slota

06.10.2012, 13:45
Autor:
TASRTASRredred
Aktualizované | Novým predsedom Slovenskej národnej strany sa stal Andrej Danko.

Hlasovaním o tom rozhodli delegáti dnešného snemu strany v Žiline. Doterajšieho podpredsedu SNS, ktorý nemal protikandidáta, na post predsedu národniarov zvolilo 153 zo 156 delegátov snemu. Traja delegáti sa hlasovania zdržali.

Prvým podpredsedom SNS sa stal Rafael Rafaj a podpredsedami Roman Stopka a Milan Frič, predsedovia krajských organizácii SNS v Trenčíne a Žiline.

Dlhoročného lídra národniarov Jána Slotu zvolili delegáti snemu za čestného predsedu. „Ja z politiky neodchádzam. Budem nápomocný predsedovi Dankovi a v strane budem veľmi aktívne pôsobiť. Čiže, na tom sa absolútne nič nemení. Len mladí majú asi viac energie ako my starší. To je bez debaty. Preto došlo aj k tej výmene. To bolo z praktických dôvodov,“ skonštatoval Slota.

„S hrdosťou a cťou som prijal výzvu byť predsedom najstaršej politickej strany. Strany, ktorá vždy v histórii bránila záujmy Slovákov. V novodobých dejinách ako prvá otvárala témy, i vďaka osobnostiam ako je Ján Slota, autonómie, nezávislosti Slovenska. Témy, na ktorých sa potom zvážali populisti, kvázi národovci,“ povedal Danko.

Delegátom snemu predstavil víziu silnej národnej a zjednotenej SNS v podobe základných pilierov. „Ide o národnú stranu, ktorá bude hľadať nové komunikačné prvky. Bude oslovovať hlavne mladých ľudí z praxe, ktorí sa už nevedia pozerať na vládu jednej strany. Takisto sa nemienime pozerať na zadlžovanie a ožobračovanie Slovákov. Na to, ako strácame autonómiu. Ale hovorili sme aj o oblastiach, v ktorých nemáme problém podporiť Európsku úniu. Otázka národnej bezpečnosti a pokiaľ sa chce únia baviť o centralizácii sociálneho zabezpečenia a daní, tak budeme klásť otázku, kto a ako bude garantovať Slovákom rovnaké sociálne zabezpečenie ako majú západné krajiny,“ uviedol nový predseda SNS.

Žilinský snem podľa Slotu ukázal, že SNS je pevná ako skala. „Všetky politické subjekty, aj vládnuci Smer, sú vo veľmi krízovom stave. Všetko zlé je na niečo dobré. Možno je aj dobre, že SNS nie je v parlamente. Pretože, to nie je slovenský parlament, to je parlament, kde sa stretli negramotní blbci a zradcovia slovenského národa, ktorí likvidujú slovenskú štátnosť. Preto aj motto nášho snemu bolo: Zastavme likvidátorov slovenskej štátnosti,“ zdôraznil Slota.

Snem národniarov podľa neho prijal uznesenia, aby došlo ku generačnej výmene. „Aby nastúpili mladí, ambiciózni, inteligentní ľudia a ponesú štafetu, ktorú som ja niesol dosť dlho. A posunuli SNS ešte rýchlejšie dopredu. Som presvedčený, že SNS je jediná alternatíva do budúcna v predčasných parlamentných voľbách, ktoré určite budú,“ dodal nový čestný predseda SNS.

Na margo dvadsaťročného pôsobenia v SNS povedal, že sa vždy držal troch základných pilierov SNS – národného, sociálneho a kresťanského. „Tieto tri piliere idú som mnou celý život a nikdy som nezradil. Ani raz som nezradil tieto základné princípy existencie SNS. Jano Slota nikdy nestiahol svoje slová. Čokoľvek som povedal, ale nikdy som nezmenil svoj názor, ani ho nemením. Vždy som išiel priamo po ceste. Vždy som išiel po rovnej ceste. Nikdy som neodskakoval a vždy som sa snažil byť čestný. Čestný a rovný,“ uzatvoril Slota.

Profil odchádzajúceho a súčasného predsedu SNS:

Ján Slota (* 14. september 1953, Lietavská Lúčka) je slovenský politik. Bývalý dlhoročný primátor mesta Žiliny, v súčasnosti je poslancom NR SR a bol doterajším predsedom Slovenskej národnej strany.

V roku 1977 ukončil štúdium na baníckej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach. Politicky sa začal Ján Slota angažovať po roku 1989. Patrí medzi zakladajúcich členov obnovenej Slovenskej národnej strany. V roku 1990 bol zvolený za poslanca Federálneho zhromaždenia za SNS. V roku 1992 bol zvolený za poslanca Slovenskej Národnej rady, v roku 1994 za poslanca NR SR. Bol v poradí štvrtým a najdlhšie pôsobiacim predsedom SNS po jej obnovení – od februára 1994 do septembra 1999.

Počas vnútrostraníckej krízy v roku 1994 vytiahol národniarov z 2,7 na 5,4 % a rovno do vlády. V roku 2001 po kríze čistiek v SNS založil nový subjekt Pravú SNS. Zo stranou získal o rok vo voľbách viac hlasov ako pôvodná SNS (3,72 %). Dokázal sa spojiť so svojou rivalkou Annou Malíkovou, vtedajšou predsedníčkou SNS a vrátil sa opäť do vysokej politiky ako predseda už zlúčenej SNS (od 31. mája 2003). V parlamentných voľbách v roku 2006 strana získala 11,73 % hlasov, čím predbehla svojho najväčšieho rivala SMK o 0,05 % a spolu so stranami SMER a ĽS-HZDS sa stala vládnou stranou. V posledných parlamentných voľbách sa jeho strana nedostala do parlamentu.

Andrej Danko (*12.august 1974, Revúca)- bol doterajším prvým podpredsedom SNS a teraz sa stal predsedom strany. Vyštudoval Právnickú fakultu v Bratislave. Po absolvovaní základnej vojenskej služby v Bratislave, založil niekoľko obchodných spoločností so zameraním na reality a ekonomické služby.  Od 1. januára 2003 bol zapísaný do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory a mohol začať vykonávať advokátsku prax. V roku 2003 začal pôsobiť ako samostatný advokát a vybudoval advokátsku kanceláriu zameranú na právne poradenstvo. Zameriava sa na občianske právo, obchodné právo a zastupovanie pred súdmi.   Svoje znalosti využíva aj v dozorných radách významných spoločností v oblasti energetiky a bánk.

Ako sympatizant Slovenskej národnej strany bol od roku 1997 viackrát nominantom národniarov v rôznych Ústredných volebných komisiách. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako asistent v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) v prospech poslancov SNS. Pre SNS tiež vykonával funkciu odborného právneho konzultanta. Ako nominant SNS bol tiež členom parlamentných komisií. Prvým podpredsedom SNS sa od 17. snemu strany v Ružomberku dňa 25. septembra 2010 stal Andrej Danko z Miloslavova. Andrej Danko ovláda nemecký a ruský jazyk.

 

01 - Modified: 2004-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa brániť 02 - Modified: 2004-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšina chce elektráreň 03 - Modified: 2004-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koniec výhod pre bezdetné páry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:02