StoryEditor

Sulík: Deň Ústavy nie je najdôležitejší sviatok

01.09.2011, 12:25
Autor:
TASRTASR

Slovensko oslavuje dvakrát to isté, keď si pripomína 1. septembra Deň Ústavy SR a 1. januára vznik samostatnej Slovenskej republiky. "Ja by som si vedel predstaviť sláviť to iba jedenkrát. Nemyslím si, že toto je ten najdôležitejší sviatok, aby som bol úprimný. Myslím si, že 1. septembra sa má chodiť do školy," povedal pre TASR predseda Národnej rady SR Richard Sulík.

Šéf liberálov dnes rovnako ako rada ministrov vlády a premiérka prišli na Úrad vlády (ÚV) SR, ktorý pri príležitosti štátneho sviatku zorganizoval deň otvorených dverí. Návštevníkom bola sprístupnená takzvaná nová budova ÚV SR i historické priestory, v ktorých po novom prebiehajú aj rokovania vládneho kabinetu.

Sulík tiež reagoval na vyhlásenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Ten dnes pri slávnostnom položení kytice pred sochou Svätopluka na Bratislavskom hrade pripomenul Sulíkovi vyjadrenie, v ktorom uviedol, že by si vedel predstaviť presťahovať sa do Austrálie. "Fico nemá vytiahnuť nič iné. Odporúčal by som, nech sa on stará hlavne o to, ako vlastnou hlavou človek s hlasom jemu podobným obstaral desiatky miliónov korún," reagoval predseda SaS.

Na dnešnom programe, ktorý potrvá do 16. hodiny, je autogramiáda členov vlády, spestrená vystúpeniami Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR a zoskupenia Swing Young Jazz Generation. V areáli záhrady je pre návštevníkov pripravené predstavenie historického šermu, vystúpenie sokoliarov, či historická strelnica a vozidlá, ktorými sa môžu povoziť.

Z reprezentačných a rokovacích priestorov si môžu návštevníci okrem iného prezrieť Zrkadlovú sálu, Kaplnku Nepoškvrneného počatia Panny Márie i pôvodnú rokovaciu sálu vlády SR. Návštevníci tiež uvidia priestory, v ktorých sa obvykle zdržiavajú novinári. Presscentrum pri tejto príležitosti pripravil premietanie filmu Dušana Hanáka Papierové hlavy. Najmenších poteší špeciálny program na novom detskom ihrisku s preliezačkami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:27