StoryEditor

Smer expresne zmenil obchody so štátom

13.02.2013, 23:00
Vláde Roberta Fica (Smer-SD) už nič nestojí v ceste, aby po svojom rozbehla veľké tendre.

Parlament včera expresne rýchlo schválil nové pravidlá verejného obstarávania, ktoré ministerstvo vnútra predložilo len pre tromi dňami. Zásadne pritom menia obchodovanie so štátom.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si od toho sľubuje zrýchlenie čerpania eurofondov, keďže Slovensku hrozí, že príde asi o 500 miliónov eur. Novela totiž obmedzí možnosť neúspešných firiem podávať v súťaži námietky. Špekulanti, ktorí neuspeli, nebudú môcť podľa Kaliňáka odďaľovať podpis zmluvy opakovaným namietaním tendra. Ministerstvám sa uvoľní cesta najmä pri veľkých, nadlimitných zákazkách a eurofondoch.

Zákaz na tri roky
Kaliňák zjednodušil podmienky pre účasť v súťaži. Uchádzačovi bude stačiť čestné vyhlásenie, že spĺňa kritériá. Štát tiež bude môcť uzavrieť zmluvu nielen s víťazom, ale aj s druhým a tretím v poradí.

Smer návrh presadil v skrátenom konaní, napriek tomu, že parlament v rovnakom čase rokuje o podobnej Kaliňákovej novele. Opozícia kritizovala, že Smer sa ponáhľa, aby prihral miliónové obchody blízkym firmám. Poslanec SaS Jozef Mihál si myslí, že dôvodom na rýchle zmeny má byť plánovaná súťaž na úsek diaľnice D1 medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou za 460 miliónov eur, o ktorej informovali HN. Smer to poprel.

Firmy: Zmeny sú potrebné
Firmy, ktoré sa zúčastňujú na štátnych tendroch, súhlasia, že ich treba zrýchliť. „Je to reálna potreba, najmä po tom, ako sa čerpanie eurofondov v minulých obdobiach takmer zastavilo,“ myslí si výkonný riaditeľ IT spoločnosti Swan Stanislav Verešvársky. Námietky neúspešných spoločností podľa neho najviac brzdili celý proces. Novela má platiť už od 18. februára.

Kaliňák teda ráta s tým, že do piatka novelu podpíše už aj prezident Ivan Gašparovič. Ten má pritom na rozhodnutie 15-dňovú lehotu.
Odborníčka na verejné obstarávanie Helena Polónyi vidí v rýchlej novele chyby. Nejasné je podľa nej ustanovenie o sankciách pre firmy, lebo nehovorí presne, za akých okolností im štát zakáže na tri roky pôsobiť vo verejnom sektore. V praxi to bude podľa nej znamenať, že na „čiernu listinu“ sa napokon nedostane nikto.

Polónyi sa pozdávali aj takzvané kontroly ex ante, znanemali, že Úrad pre verejné obstarávanie moho vopred preveriť súťažné podmienky, na ktoré sa potom už uchádzači nemohli sťažovať. Cez pozmeňujúci návrh však časť tohto ustanovenia vypadla, námietky budú možné.

Právnik Andrej Leontiev zo spoločnosti TaylorWessing e|n|w|c advokáti hovorí, že novela vôbec nerieši niektoré veci. „Trh verejného obstarávania právnych služieb je príkladom toho, že mnoho vyhlásených súťaží obsahuje v súťažných podkladoch také požiadavky, ktoré môže splniť len zopár vybraných advokátskych kancelárií, niekedy dokonca len jedna.“ Podobne existuje podľa Leontieva problém aj v tom, že víťazi často ponúkali „dumpingové“ ceny, a po získaní zákazky fakturovali veľké množstvo hodín vykonanej práce.

Skúsenosti žilinskej stavebnej spoločnosti Hastra zo štátnych tendrov sú zase také, že ich ovplyvňuje nielen zlý zákon, ale aj neschopní úradníci. „Celý proces verejného obstarávania je založený na neschopnosti ľudí, ktorí ho zabezpečujú. Je zaťažený zbytočnou administratívou, pravdepodobne korupciou,“ hovorí Milan Hanuliak z Hastry.

Kaliňák tvrdí, že chce posilniť aj Úrad pre verejné obstarávanie, ktorému pribudne 39 zamestnancov. Tiež má dostať do rozpočtu asi dva milióny eur navyše.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:33