StoryEditor

Rezortu obrany hrozia arbitráže za Ficove zmluvy

18.06.2011, 17:21
Autor:
TASRTASR
Hrozba arbitráží sa týka zmlúv, ktoré podpísalo bývalé vedenie obrany za vlády Roberta Fica.

Ministerstvu obrany SR hrozia medzinárodné arbitráže kvôli niektorým zmluvám, ktoré podpísalo vedenie rezortu za čias vlády Roberta Fica (Smer-SD). Pre TASR to potvrdil hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf s tým, že predchádzajúce vedenie na tieto zmluvy nevyčlenilo finančné prostriedky.

"Ak ministerstvo obrany prestane platiť pre nedostatok financií, tak si zahraničné spoločnosti môžu nárokovať náhradu cez arbitráž. Najvypuklejšia situácia je v prípade plnenia zmlúv za používanie softvéru, licencií a technickej podpory jednotlivých systémov," skonštatoval.

Výraznú položku v tomto zozname podľa neho predstavuje aj zmluva na mobilný komunikačný systém MOKYS. Rezort, ktorý vtedy viedol Jaroslav Baška (Smer-SD), podpísal kontrakt za 60 miliónov eur s americkým partnerom len niekoľko dní pred parlamentnými voľbami v júni 2010. "V prípade zmluvy na MOKYS ministerstvo platilo zálohovú platbu, ku ktorej malo určité výhrady. Dodávateľ však začal úhradu vymáhať a upozornil ministerstvo, že uplatní sankcie a postúpi prípad medzinárodnej poisťovacej spoločnosti," priblížil hovorca rezortu.

"Podarilo sa nám na iných projektoch ušetriť peniaze tak, aby sme mohli záväzky voči dodávateľovi splniť, zaplatiť a odvrátiť tak hrozbu sankcií, ktoré boli vo výške 6000 eur denne," komentoval prípad minister obrany Ľubomír Galko (SaS).

Do rokovaní s dodávateľom MOKYSu sa už podľa Rudolfa zapojili aj traja veľvyslanci. V liste ministrovi obrany mali vyjadriť obavy z netransparentnosti procesu rozhodovania pri výbere a obstaraní jednotlivých komponentov systému. Napriek tomu, že šéf rezortu považuje za dôležité vyjasniť tieto pochybnosti, nutné je podľa neho aj hľadanie riešenia podmienok pre pokračovanie tohto projektu. "Nedovolím, aby projekt za 60 miliónov nakoniec bol zbytočným vyhadzovaním prostriedkov štátu. Ak zistíme, že bol porušený zákon, alebo že nie je v súlade s potrebami ozbrojených síl a našimi možnosťami, som pripravený prijať potrebné opatrenia," uzavrel Galko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:09