StoryEditor

Smer otočil. Odkrytie majetku politikov nechce

03.02.2013, 23:00

Najprv hovorili, že so zmenou nebude problém, teraz otáčajú. Poslancom vládneho Smeru-SD sa už nepáči, že by od budúceho roka mali priznávať cenu svojich nehnuteľností. Zmenu pripravuje parlamentná komisia pod vedením šéfa výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS).

U sudcov to ide
Podľa poslanca Otta Brixiho, ktorý v komisii zastupuje vládny Smer-SD, zverejňovaniu hodnoty bránia technické prekážky. "Neviem, ako by sa vyčísľovala hodnota majetku. Či podľa nadobúdacej ceny, alebo by si politici museli platiť znalcov, alebo by hodnotu len odhadli," povedal Brixi HN. Beblavý si myslí, že by v tom nemal byť problém. "Zverejní sa nadobúdacia cena, ak pôjde o dedičstvo alebo dar, tak trhová," vraví. Hodnotu nehnuteľného majetku a spôsob jeho nadobudnutia už dnes zverejňujú sudcovia. Tí na rozdiel od politikov zverejňujú aj výšku svojich úspor.

O potrebe zverejňovať hodnotu nehnuteľného majetku nepochybuje ani právnik Pavel Nechala, ktorý spolupracuje so slovenskou pobočkou Transparency International. "Samozrejme. Inak nemáte zabezpečenú kontrolu nárastu majetku," povedal HN. Súčasné priznania politikov sú len všeobecné, verejnosť sa dozvie len to, že majú dom, chatu, pozemok, úspory, auto či šperky. Presnejší opis majetku ani jeho hodnota sa však nezverejňujú.

Na sľuby zabudli
Spresniť majetkové priznania politikov sa ešte pred voľbami po výzve neziskoviek Transparency International Slovensko, INEKO a Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť písomne zaviazali všetky parlamentné politické strany. Záväzok obsahuje sedem sľubov, okrem iného aj preniesť kontrolu z parlamentu na nezávislý orgán, aby politici nedozerali sami na seba. V pripravovanej novele takáto zmena nie je.

Zákon o konflikte záujmov je ústavný, na jeho schválenie je preto potrebných 90 hlasov a teda zhoda Smeru-SD s aspoň časťou opozície. Novela má podľa Beblavého zaviesť aj priznávanie príjmov z dividend alebo prenájmu a rozšíriť okruh funkcionárov, ktorí priznávajú majetok. Po novom by k nim pribudol aj špeciálny prokurátor alebo prezident policajného zboru. Schválenie novely možno očakávať v lete, priznania podľa nového vzoru by tak politici podávali na budúci rok. Peter Tkačenko

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:43