StoryEditor

Pacienti prišli k lekárovi s plnou peňaženkou (video)

03.07.2012, 00:00

„Ide nám o vás – pacientov, aby ste dostali kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ hlási nápis na dverách všeobecného lekára Petra Liptáka v bratislavskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratia. Je jedným z tých lekárov, ktorí stále nepodpísali zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Pripúšťa, že niektoré lekárske výkony tak nebude robiť. „Nebudem to predsa kupovať,“ hovorí lekár. Včera totiž urobil pacientovi výter z nosa a hrdla, ktorý bude musieť zaplatiť z vlastného. Stojí päť až desať eur.

„Doplatia na to iba obyčajní ľudia, ktorí sú chorí,“ sťažuje sa Pavlo Eninhi sediaci v čakárni. Napriek tomu, že podľa oznamu na dverách mali pacienti odvčera platiť aj za odber krvi, ten Lipták robil zadarmo. Vraj sa na tom nakoniec dohodol s laboratóriami. „Povedali nám, že Všeobecná dala prísľub, že to lekárom preplatí, aj keď nie sú zazmluvnení.“

K lekárovi s plnou peňaženkou
Do ambulancií na bratislavských Kramároch ľudia prichádzali s plnou peňaženkou. „Počul som o tom, že sa majú vyberať nejaké poplatky, tak som si zobral so sebou peniaze navyše,“ povedal 62-ročný dôchodca Jozef. Ako dodal, postup lekárov neschvaľuje, ale keď chce byť ošetrený, bude musieť pristúpiť aj na priame platby. Tie však zdá sa na Kramároch nakoniec nevyberali. „Nevyberám od nikoho nič, normálne ordinujem,“ povedal traumatológ Ernest Mäsiar, ktorý doteraz tiež nemá uzavretú zmluvu so štátnou poisťovňou.

„Nemáme zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Napriek tomu neplatíte. Čo sa týka úhrady liekov a laboratórnych vyšetrení, informujte sa v najbližšej pobočke poisťovne,“ takýto oznam vítal včera aj pacientov v okrese Poprad. „Na takomto postupe sme sa dohodli v komore. Každé čudo trvá tri dni a dúfam, že aj tento problém sa čoskoro vyrieši,“ vysvetlila praktická lekárka z polikliniky Adus v Poprade Anna Švirlochová, prečo od pacientov nevyberala priame platby. Svoje zohral i prísľub poisťovne na najbližšie dni výkony nezazmluvnených zdravotníkov uhrádzať. Jej kolega z Polikliniky vo Svite Miroslav Hoza upozornil najmä na administratívne komplikácie. „Tri hodiny mi zabralo vypĺňanie tlačív, ktoré v tejto súvislosti musím robiť po vyšetreniach. Radšej by som venoval čas liečbe pacientov,“ spresnil a ukázal na hŕbu asi dvadsiatky A-štvoriek.

Nechuť a smútok
Bez stresu neostali ani pacienti, hoci peniaze nakoniec od nich nik nepýtal. „Do príchodu na polikliniku som nič nevedela, potom ma potešila tabuľka. Sestrička mi však nevedela povedať, či budem platiť v lekárni,“ opisuje zážitky z včerajšieho dňa učiteľka slovenčiny Anna Šebestová zo Svitu. Znechutená bola aj Božena Lacková. „Potom, ako som vychovala šesť detí a odrobila 41 rokov, dostávam dôchodok pod tristo eur. V takejto situácii, keď som si vždy platila poistné, tu niekto prichádza s nápadmi a požiadavkami platiť. Je mi z toho smutno,“ uviedla.
Peter Handzuš zo Šuňavy si včera na polikliniku radšej zobral peniaze. „Našťastie nebolo treba,“ dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:35