StoryEditor

Slotovi sa prijatie väzňov z Guantánama nepozdáva

19.01.2010, 16:20
Autor:
TASRTASR

Predseda koaličnej SNS Ján Slota má pochybnosti o rozhodnutí Slovenskej republiky prijať zajatcov z väzenia Guantánamo. Reagoval tak na dnes potvrdenú informáciu, že na Slovensko prídu tri osoby, ktoré sme si vybrali na základe individuálneho výberu.

Svoj postoj odôvodňuje Slota tým, že "ide o osoby, ktoré sú podozrivé z páchanie závažnej trestnej činnosti a ktoré majú byť včlenené do našej spoločnosti".

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes zdôraznil, že títo traja zajatci z väznice Guantánamo nie sú dôvodne podozriví z terorizmu a nejde o ľudí, ktorí by boli podozriví či vyšetrovaní alebo akýmkoľvek iným spôsobom spájaní s trestnou činnosťou akéhokoľvek druhu. Tvrdí, že občania SR sú určite v bezpečí. Bližšie informácie však odmietol poskytnúť. "To je všetko, čo môžem povedať," odkázal. Novinári sa tak nedozvedeli, či počet zajatcov je konečný, respektíve kde budú umiestení. "Sú to otázky, ktoré sú, samozrejme, nezodpovedateľné, a to preto, aby všetci boli v pokoji a v bezpečí," vysvetlil svoje mlčanie vicepremiér.

Nezávislý poslanec NR SR a exminister vnútra Vladimír Palko však nerozumie takémuto presúvaniu zajatých. "Ak ich samotné zadržiavanie na základni nebolo v poriadku, tak potom nie je riešením, ak sa presunú do inej krajiny. Ja tomuto kroku nerozumiem," priznal. Ich príchod na Slovensko tak nevníma ako otázku bezpečnosti. "Tá stojí tak, či bolo ich zadržiavanie americkými vojskami v poriadku alebo nie," uviedol. Istý paradox však vidí v postoji predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), ktorý podľa jeho slov často vystupuje protiamericky. "Ale keď ide o lámanie chleba a o niečo ho požiadajú, tak im okamžite vyhovie," uzavrel.

Fakt, že Slovensko prijme tri osoby zadržiavané vo väznici Guantánamo, potvrdil po dnešnom rokovaní vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). "Týmto spôsobom sa SR hlási k spoločnému vyhláseniu EÚ a USA z 19. júna 2009 o spolupráci pri zatvorení centra na Guantáname," uviedol Lajčák s tým, že vláda SR týmto krokom vyjadruje podporu prezidentovi Spojených štátov Barackovi Obamovi, ktorý nastavil novú atmosféru v medzinárodných vzťahoch. "Vnímame to ako gesto solidarity voči spojencovi, ktorý rieši problém zdedený z minulosti," konštatoval.

Vláda USA sa obrátila na členské krajiny EÚ s požiadavkou nájsť miesto na pobyt pre osoby, ktoré sú oprávnené na prepustenie z detenčného zariadenia v Guantáname. Ide o zajatcov, u ktorých nie je dôvod na začatie trestného stíhania a zo závažných dôvodov sa nemôžu vrátiť do krajiny svojho pôvodu, pričom prejavili záujem o nájdenie svojho domova v krajinách EÚ.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:02