StoryEditor

Väčšinu sľubov vláda nesplnila

07.04.2010, 00:00
Autor:
redred

Zrušené "Zajacove“ dvadsať- a päťdesiatkorunáčky za návštevu lekára a pobyt v nemocnici či priškripnuté peniaze pre akcionárov zdravotných poisťovní. To sú najvýraznejšie stopy, ktoré po sebe v zdravotníctve zanechala vláda Roberta Fica.

Sľub za sľubom
Svoje slovo premiér Fico dodržal so zastavením privatizácie v zdravotníctve a znížením doplatkov pacientov na kúpeľnú liečbu. Vláda oživila aj sľúbenú rajonizáciu všeobecných lekárov. Zabezpečila tiež zníženie cien liekov, čo však skôr pocítili zdravotné poisťovne ako pacienti na doplatkoch. Kabinet splnil aj záväzok obmedziť správny fond zdravotných poisťovní. Tu svoj sľub dokonca prekročil a zavrel poisťovniam finančné kohútiky dokonca ešte tuhšie. Ficova vláda dokázala zdvihnúť platy zdravotníkom - ale len vo vybraných štátnych fakultných nemocniciach.

Stámiliónová sekera
Väčšina sľubov z volebného programu naplánovaného na roky 2006 až 2010 však splnená nebola. Vláda napríklad sľubovala, že nepripustí také legislatívne zmeny, ktoré by ohrozili domáce a zahraničné investície. Výsledok? So štátom sa za zákaz zisku súdia viacerí akcionári zdravotných poisťovní a daňovým poplatníkom hrozí, že sa budú skladať na stámiliónové odškodné.
Chcela daňovo zvýhodňovať platbu za nepovinné zdravotné poistenie. Toto poistenie ani nerozbehla. Nesplnila ani vlastný cieľ, aby štát platil viac peňazí za dôchodcov, deti a nezamestnaných. Sľubovala štátnym zdravotným poisťovniam vrátiť verejnoprávny charakter. Obe však zostali po celé obdobie akciovými spoločnosťami a k začiatku tohto roka ich dokonca zlúčila do jednej.
Fico neuľavil ani zamestnávateľom a živnostníkom. Z plánovaného sľubu zjednodušiť podobu ročného zúčtovania poistného sa uskutočnilo len bezvýznamné minimum. Vláda neznížila ani počet zbytočných a duplicitných činností ministerstva či Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nezoškrtala ani počet fakultných nemocníc a nepresmerovala viac pacientov na liečbu a zákroky do jednodňovej chirurgie.

Zdroj: INEKO

01 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotoobsah 43 02 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo 03 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teheránska misia naznačuje úspech
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:46