StoryEditor

Potvrdené. Šéf vodohospodárov skončil

11.09.2009, 10:54
Autor:
besbesturtur
Aktualizované 16:40 | Vicepremiér Dušan Čaplovič (na snímke) dnes odvolal z funkcie generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Romana Straku.

Dôvodom bola jeho nečinnosť pri riešení kauzy Xiland – ide o zmluvu o prenájme pozemkov pri Dunaji za symbolickú cenu. Potvrdili sa tak informácie, ktoré v dnešnom vydaní priniesli Hospodárske noviny.

„Zmluva o nájme podpísaná 16. septembra 2008 totiž bola v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky a ohrozovala hospodárske záujmy rezortu životného prostredia,“ tlmočil Čaplovičove argumenty jeho hovorca Michal Kaliňák.

Riaditeľ ohrozil verejný záujem
Čaplovič, ktorý po vynútenom odchode SNS vedie envirorezort, preto prikázal bezodkladné a jednostranné vypovedanie zmluvy so spoločnosťou Xiland o nájme územia v lokalite Jarovecké jazero – spoločnosť totiž nebola ochotná dohodnúť sa na ukončení zmluvného vzťahu. „Bývalý riaditeľ tento jednoznačný pokyn odmietol realizovať a tak ohrozil uplatňovanie verejného záujmu a dobrého úmyslu konať pozitívne pri vyriešení tejto kauzy,“ dodal Kaliňák.

Vodohospodársku výstavbu Bratislava až do výberového konania bude viesť Vladimír Kocian. Ten je medzi vodohospodármi známa osobnosť. V štátnej Vodohospodárskej výstavbe pracuje už veľa rokov.  Jeho kolegovia ho považujú za odborníka, lebo v tomto odvetví zastával viacero významných postov. 

Zamestnanci sa usmievali
Jeho poverenie riadiť podnik zdvihol vo firme medzi jeho zamestnancami náladu. „Je to totiž zároveň slušný človek. Jeho nástup do funkcie uvítala väčšina zamestnancov,“ povedal HN pracovník Vodohospodárskej výstavby, ktorý si neželá byť menovaný.

Táto eufória ale netrvala dlho. Kocian sa totiž stretol s niektorými členmi manažmentu podniku, ktorí v ňom pracovali pred Strakom a boli nominantmi SNS. "Nevieme, prečo sa Kocian stretol s týmito ľuďmi," povedal HN jeden z pracovníkov podniku, ktorý nechce byť menovaný. Podľa jeho informácií by mali bývalí členovia manažmentu do firmy znovu nastúpiť.

Kocian však odmietol dnes odpovedať HN na niektoré otázky týkajúce sa činnosti jeho predchodcu. „Nemám problém komunikovať s médiami. Ale rád by som začal túto komunikáciu s čistým stolom, smerom k tomu čo bude a nie k tomu, čo bolo,“ povedal nový generálny riaditeľ. 

Bývalý riaditeľ Straka podľa našich zistení opustil po svojom odvolaní budovu podniku. HN sa s ním nepodarilo spojiť, lebo mal vypnutý mobilný telefón. 

Spoločnosť Vodohospodárska výstavba investične zabezpečovala napríklad výstavbu vodného diela Gabčíkovo na Dunaji.

01 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovary sa k návrhu kvót nevyjadrili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:17