StoryEditor

Vážny: Pôrodné bolesti mýtneho systému sa skončili

21.01.2010, 06:47
Autor:
TASRTASR

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR odolal opozičnému pokusu o jeho odvolanie z funkcie, je presvedčený, že "pôrodné bolesti", ktoré sprevádzali systém elektronického výberu mýta od jeho spustenia na začiatku roka, sú skončené. Uviedol to bezprostredne po hlasovaní poslancov s tým, že sa necíti byť zrelý na odvolanie.

"Teraz to bolo potvrdené aj regulárnym hlasovaním. Bol som nastavený na silný kaliber demagógie a dnešok ma o tom presvedčil. Odznelo tu málo reálnych faktov a málo zodpovednosti za svoje činy z predchádzajúceho volebného obdobia od tých, ktorí ma navrhli na odvolanie," vyhlásil Vážny.

Fakt, že počas mimoriadnej schôdze ho do rokovacej sály neprišiel osobne podporiť predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ministra nemrzí. "Absolútne nie. On mi vyjadril svoju podporu inak," vysvetlil. To, že na hlasovaní o dôvere chýbali aj lídri koaličných partnerov Ján Slota (SNS) a Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS), podľa Vážneho na veci nič nemení. "Dôležité je, že poslanci zahlasovali tak, ako zahlasovali," uistil.

Vážny už zo strany dopravcov neočakáva ďalšie protesty. "Vylúčiť to nemôžem, no zdravý rozum hovorí, že nie. Všetci doteraz deklarovali, že proti zavedeniu mýta nemajú nič a teraz sa ukáže, či je to tak, keďže všetky relevantné a riešiteľné problémy boli odstránené," povedal. Zmeny vo výbere mýta, ku ktorým rezort pristúpil potom, ako niektorí dopravcovia niekoľko dní blokovali cesty po celom Slovensku, nepovažuje za ústupky, ale za doriešenie vecí, ktorými sa zaoberali v predchádzajúcom polroku.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš nepovažuje napriek neúspešnej snahe o odvolanie ministra dopravy čas strávený na mimoriadnej schôdzi NR SR za stratený. "V priamom prenose sme poukázali na konkrétne chyby, nedostatky a chaos, ktorý v mýte panuje. Nikto to nedokázal vecne poprieť," zdôraznil opozičný poslanec.

Nový mýtny systém, ktorý na Slovensku funguje od 1. januára tohto roka, je podľa neho nastavený zle a akékoľvek ďalšie zásahy a zmeny v ňom ho len stále viac "zamotávajú". "Raz nebudú spokojní tí, čo platia za to, čo neprejazdia, potom budú nespokojní tí, ktorí platia, kým druhí neplatia, lebo neprejdú celý úsek. To je jedna a druhá nespravodlivosť," upozornil.

Objektívne a spravodlivé mýto znamená podľa Janiša platiť len za presne odmeranú prejazdenú vzdialenosť a takisto nespoplatňovať 1400 kilometrov ciest I. triedy. Domnieva sa tiež, že efekt mýta po započítaní schváleného zníženia spotrebnej dane na naftu je v konečnom dôsledku záporný. "My našim diaľniciam mýtom nepomôžeme, pomohli sme niekomu úplne inému, tomu, kto vyhral tender za 26 miliárd korún," dodal opozičný poslanec.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:39