StoryEditor

Radičová to má isté. Má byť premiérkou

16.06.2010, 00:00

Iveta Radičová je definitívne kandidátkou pravice na predsedníčku formujúcej sa vlády. Včera tak jednohlasne rozhodlo prezídium SDKÚ-DS. Volebná líderka potvrdila pravidlo, že ten, čo vedie stranu do volieb a zvíťazí alebo dostane šancu zložiť vládu, stáva sa tretím najvyšším ústavným činiteľom krajiny -- premiérom.

Dzurindova voľba
SDKÚ tak vyvrátila šumy, ktoré naznačovali, že napriek líderstvu na kandidátke nebude šéfovať pravicovej vláde ona, ale Ivan Mikloš. Zanikli tak aj reči, že si to neželá predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, ktorý v týchto voľbách nekandidoval do parlamentu. "Na môj návrh je kandidátom na predsedu vlády po parlamentných voľbách 2010 naša líderka pani Radičová," vyhlásil Dzurinda. Dodal, že jej kandidatúra na premiérku je úplne prirodzená. "Ďakujem za prejavenú dôveru. Budem postupovať zodpovedne, vecne, odborne, ľudsky a s podporou silných tímov," reagovala Radičová.

Žena premiérka
V prípade, že stredopravé strany zostavia vládu, po prvýkrát v histórii Slovenska bude premiérsky post zastávať žena. Žiadna politička u nás nebola na takej vysokej pozícii. Politológ Rastislav Tóth predpokladá, že ako žena bude hrať na feministickú strunu. "Ak jej niekto nebude prejavovať dostatočný rešpekt, bude to podľa mňa riešiť tak trochu feministicky, že ide o to, že je žena."

Analytik si myslí aj to, že KDH ako konzervatívna strana bude mať časom problém prijať Radičovú za premiérku, aj keď dnes deklarujú, že ju na tomto poste uznávajú. Ako šéfku stredopravej vlády ju chce aj predsedníctvo SaS na čele s Richardom Sulíkom.

Radičová sa ujala hlavnej roly už včera na vyjednávaniach s potenciálnymi koaličnými partnermi. V tíme je okrem nej aj predseda Dzurinda a podpredseda Mikloš. Konkrétne priority programu, od ktorých nemieni SDKÚ ustúpiť ostatným subjektom, prezradiť vopred nechceli. Záleží im však najmä na odstraňovaní korupcie, budovaní pracovných miest či odškodnení ľudí postihnutých povodňami.
Beáta Skyvová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:17