StoryEditor

Fico chystá zmeny pre oko voliča, sľuby nechal nesplnené

29.12.2009, 23:00
Premiér Robert Fico (na snímke) chystá na posledný rok vládnutia podľa odborníkov skôr populistické návrhy zákonov.

Pritom takmer tretinu pôvodných sľubov zo začiatku volebného obdobia pritom nezačal dodnes riešiť. Tvrdí to Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy. Medzi ne zaradil napríklad tlak na zníženie cien pohonných hmôt, vyššie dane pre monopoly či banky, ale aj stabilizáciu prvého dôchodkového piliera.

Fico sa však chce v roku volieb sústrediť na presadenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, zmeny pravidiel pre reštituentov či zúženie poslaneckej imunity. Na to potrebuje hlasy koaličných poslancov v parlamente. Vyhlásil, preto, že Koaličná zmluva musí ešte platiť. Pôvodne sa hovorilo, že končí tento rok.

Práve pri preukazovaní pôvodu majektu však už niekoľkokrát Fico narazil na koaličných partnerov. Ľudovci aj dnes vnímajú zákon viac populisticky ako úprimne. "Tento zákon vnímam ako zákon, ktorý sa predkladá kvôli efektu na voličov pred voľbami,“ reagoval pre HN poslanec HZDS Jozef Halecký. Na návrhu zákona v súčasnosti stále pracuje rezort spravodlivosti, ktorý spravuje práve HZDS.

O stratégii pred voľbami zo strany Fica hovorí aj politológ Ján Baránek z agentúry Polis. "Fico používa zákon o pôvode majetku, pretože vie, že ľudia ho chcú. Vychádza z prieskumov, ktoré sme robili napríklad aj my.“

01 - Modified: 2003-09-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová scéna bude najväčšia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:41