StoryEditor

Smer varuje pred návratom SMK

27.05.2010, 00:00

"Dali moc SMK, urobia to znova! " Slogan z jedného z najnovších bilbordov vládneho Smeru-SD. Tento a ešte ďalšie zaplnili Slovensko necelé tri týždne pred voľbami. Smer Roberta Fica takto "zaškatuľkoval" konkrétnu stranu, a to tú, ktorá nahlas hovorí o spolupráci s maďarskou nacionálnou stranou Fidesz -- SMK Pála Csákyho. Pritom len táto strana je spomedzi najväčších opozičných subjektov ochotná rokovať s Ficom o povolebnej vládnej spolupráci. Čo viedlo najpravdepodobnejšieho víťaza volieb k takémuto sloganu, či chce na dobro zabuchnúť dvere pred spoluprácou s SMK alebo len hrá maďarskou kartou, sme sa od hovorkyne Smeru Kataríny Kližanovej Rýsovej nedozvedeli. "Smer-SD nepotrebuje vysvetľovať svoje posolstvá, domnievame sa, že verejnosti sú jasné."

Smer vyrukoval do boja s novými bilbordmi v čase, keď sa v parlamente rokovalo o zákone, ktorý stopne novú možnosť z Maďarska, aby Slováci prijímali maďarské občianstvo. Fico hneď po včerajšom rokovaní vlády o tejto veci dokonca varoval všetky ostatné politické strany, aby s SMK nespolupracovali. "Pretože to, čo SMK včera (v utorok v NR SR, pozn. red.) predviedla, naznačuje, že to je koordinovaný postup SMK a Fideszu. Je to úplne evidentné a úplne jasné." Dodal, že ak niekto vytvorí koaličný "zlepenec" s SMK, tak vytvára možnosť vážneho ohrozenia SR.

Csáky v rozhovore pre HN označil Ficovu kampaň voči nim za negatívnu a navyše neúčinnú. "Vo väčšine prípadov sa hovorí, že takáto kampaň účinná nie je, je to dôkaz primitivizmu Smeru." Či sa táto antikampaň voči jeho strane odrazí aj na vzťahu so sociálnymi demokratmi, Csáky nechcel priamo povedať. Aj napriek tomu, že Smer útočí, odmieta povedať jasné nie Ficovi tak, ako to urobili Csákyho najbližší partneri SDKÚ-DS a pred pár dňami aj KDH.

Politológ Miroslav Kusý hovorí, že smerácka antikampaň voči SMK je ďalším ťahom maďarskou kartou v predvolebnej hre. No nevylúčil ani to, že Smer aj napriek tomu, že doteraz hlásal možnosť ísť po júnových voľbách do vlády s každým, odrazu Maďarov nechce. "Navyše, Ficovi je jedno, či o tom povie nahlas teraz alebo až po voľbách," dodal analytik.

V kuloároch sa hovorilo o tom, že Smer chce vytvoriť novú vládu s KDH, ale po tom, čo Ján Figeľ povedal nie, Smeru neostáva veľa možností. Okrem SMK, už len súčasní koaliční partneri, ktorých predvolebné preferencie z prieskumov sa pohybujú na hranici zvoliteľnosti do Národnej rady. Beáta Skyvová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:22