TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Koalícia chce jednoduchšie odvolávanie úradníkov. Ide o čistky, hovorí opozícia

24.06.2021, 17:56
Autor:
ČTKČTK
Podľa predlohy bude možné odvolať vedúcich pracovníkov aj bez uvedenia dôvodu.

Vládne strany chcú zjednodušiť pravidlá odvolávania vedúcich pracovníkov na úradoch. Zmenu zdôvodnili snahou ukončiť prax, kedy sa na riadiace pozície dostali ľudia na základe politických nominácií.

Návrh dnes v prvom čítaní schválil parlament. Opozícia tvrdí, že cieľom zmeny sú čistky na úradoch a odvolanie nepohodlných zamestnancov.

Podľa predlohy bude možné odvolať vedúcich pracovníkov aj bez uvedenia dôvodu.

V súčasnosti tak bez súhlasu dotknutého zamestnanca možno urobiť okrem iného len v prípade, že nemá uspokojivé pracovné výsledky, prípadne zo zdravotných dôvodov nemôže funkciu vykonávať po dobu aspoň pol roka.

"V minulosti sa často bez výberových konaní dosadzovali na riadiace pozície, každý si tam dával svojich nominantov. Potom sa zmenou zákona zabetónovali. Naším cieľom je tieto pozície uvoľniť a urobiť na ne riadne výberové konania," povedal poslanec OĽaNO Lukáš Kyselica.

Dodal, že schválením návrhu ohľadom odvolávania vedúcich pracovníkov sa obnoví stav, ktorý v krajine platil do roku 2017.

Poslanec Smeru a exminister práce Ján Richter uviedol, že predloha upevní mocenské postavenie štátu a môže sa dotknúť niekoľkých tisícok riadiacich pracovníkov. Pripustil, že politizácia v štátnej správe bola a zrejme bude pokračovať. 

Koalícia po nástupe do úradu sľúbila transparentné výberové konania pri obsadzovaní funkcií v štátnej správe. Napríklad pri menovaní prednostov okresných úradov tak však sama nepostupovala.

Pred tromi rokmi vtedajšia vládna koalícia presadila tiež sprísnenie pravidiel pre odvolanie policajného prezidenta alebo šéfa policajnej inšpekcie.

S takýmto návrhom musí najprv súhlasiť aspoň trojpätinová väčšina všetkých členov príslušného parlamentného výboru. Túto väčšinu súčasná vládna koalícia vo výbore má na základe výsledkov volieb.

Spomínaný postup sa vzťahoval aj na nedávne odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Adriána Szabóa, ktorý je väzobne stíhaný okrem iného pre podozrenie z korupcie.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:18