StoryEditor

Žiarenie z Fukušimy Slovensko neohrozí

16.03.2011, 23:00

Slovensko neohrozujú rádioaktívne látky, ktoré unikli z poškodenej atómovej elektrárne Fukušima v Japonsku. Vláde Ivety Radičovej takúto informáciu včera poskytla predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková. Ministrov informovala aj o bezpečnosti slovenských atómok v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach, ktoré by mali byť schopné odolať aj silným zemetraseniam.

Riziko nám nehrozí. Zatiaľ
Žiaková tvrdí, že situácia vo Fukušime by nemala byť natoľko kritická, aby sa zopakovala černobyľská tragédia z roku 1986. "Nemali by nastať výbuchy, ktoré by sa správali ako atómová bomba. Nie sú tam také podmienky. Úniky rádioaktívnych látok môžu byť, ale nemali by byť také rozsiahle, ako boli v prípade Černobyľa," povedala po včerajšom rokovaní vlády Žiaková. Tvrdí, že dolet japonských rádioaktívnych látok na Slovensko je veľmi málo pravdepodobný. "Ak aj prídu, tak koncentrácie budú úplne zanedbateľné."

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) tiež hovorí, že Slovákom zatiaľ nehrozí bezprostredné riziko. "Situácia sa môže potenciálne zmeniť, ale dúfame, že nie." Štát má vypracované presné pravidlá, ako ochrániť obyvateľstvo pred možným rádioaktívnym žiarením. Podľa Žiakovej jedným z opatrení je, že by sa zakázalo vychádzať z budov.

Japonsku vyčíta, že neposkytuje podrobné informácie o dianí vo Fukušime. "Nemáme informácie, aby sme mohli povedať, prečo prišlo k požiaru na štvrtom reaktorovom bloku vo Fukušime, ktorý bol odstavený od 30. novembra a z ktorého palivo bolo vyvezené do bazénu skladovania."

Čo naše atómky zvládnu
Slovenské atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach sú konštruované odlišne ako Fukušima. Kým japonská má varné reaktory, slovenské využívajú tlakovodné. "Mali by zvládnuť také zemetrasenie, aké sa predpokladá jedenkrát za desaťtisíc rokov," uviedla Žiaková. Pri ich konštrukcii sa vychádzalo aj z historických záznamov okolitých obcí, aby sa naplánovali na čo najnepriaznivejšie zemetrasenie, ktoré by sa mohlo na slovenskom území objaviť. "Brali sa do úvahy aj zápisy z kroník, ktoré hovorili, že v stene fary sa objavila puklina," podotkla Žiaková.

Podľa Úradu jadrového dozoru atómky momentálne budujú zariadenia, ktoré sú určené na zvládnutie "ťažkých havárií", s ktorými by si nemuseli súčasné zariadenia poradiť. Nové technológie by mali umožniť chladenie tlakovej nádoby reaktora cez jej steny prostredníctvom jej úplného zaplavenia. Projekt by mal byť podľa údajov úradu ukončený do konca roku 2013 v Jaslovských Bohuniciach a do konca roku 2018 v Mochovciach.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:07