StoryEditor

V kauze Mýtnik ide až o 65 miliónov eur. Prokurátor priniesol podrobnosti

24.06.2021, 12:55
Autor:
TASRTASRklkl
V rámci akcie Mýtnik bolo obvinených 14 osôb, pri Mýtniku II ďalšie tri osoby.

Riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Ondrej Repa na generálnej prokuratúre spolu s riaditeľom Finačnej správy informovali o akcii Mýtnik a Mýtnik II.

Repa ozrejmil, že miesto pôvodne zmýšľaných 42 miliónov eur, išlo v zákazkách spadajúcich pod túto akciu až o 65 miliónov eur.

V rámci akcie Mýtnik bolo obvinených 14 osôb, pri Mýtniku II ďalšie tri osoby. Až osem zo 14 obvinených v akcii Mýtnik v úplnej alebo čiastočnej miere svoju vinu priznáva.

Obvinení sú z trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní. Dopúšťať sa mali aj korupčnej trestnej činnosti. Medzi zadržanými boli Peter Brhel aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze či jeho podriadený riaditeľ IT odboru Milan Grega. 

Neskôr sa do väzby dostal aj známy oligarcha Jozef Brhel.

Celý prípad má súvisieť s utajovanými zmluvami, ktoré od roku 2013 v oblasti dodávky informačných systémov uzatvárala Finančná správa. Tie nikdy neboli zverejnené.

Dokopy by malo ísť o sedem kontraktov s firmami Allexis, Lynx a Besset. Napriek tomu, že ich hodnota sa pohybovala v desiatkach miliónov eur, Finančná správa na zákazky nevyhlásila verejné obstarávanie.

V kauze Mýtnik II ide podľa jeho slov o legalizáciu príjmov. "Obvinenia sú založené na veľmi detailnej analýze výpisov z účtov, ktoré umožňujú sledovať finančný tok prostriedkov pochádzajúcich od FS," uviedol Repa.

Do "prania" peňazí malo byť zapojených viacero zahraničných firiem. "Predmetom vyšetrovania je aj pomerne rozsiahla korupčná trestná činnosť. Aktuálny dôkazný stav poukazuje na súčinnosť vrcholných predstaviteľov štátu s predstaviteľmi podnikateľského sektora, ale i tretími osobami bez vecného a osobného vzťahu k danému obchodu," upozornil. Poďakoval sa zároveň FS za súčinnosť.

Šéf daniarov vyhlásil, že okrem sprostredkovania dôkazov jeho úrad sám pri odhalení nekalých praktík koná. "Po svojom nástupe som inicioval revíziu predchádzajúcich obstarávaní v utajenom režime,“ upozornil Žežulka a dodal, že na základe dôvodných podozrení identifikoval možné porušenie zákona o verejnom obstarávaní v prípade tendra pod názvom

Vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému finančného riaditeľstva v hodnote 52 miliónov.

„Vytvoril som pracovný tím pod názvom Vata, ktorý skrytým spôsobom začal preverovať podozrenia. Naše zistenia sme odovzdali orgánom činným v trestnom konaní, v marci sme podali trestné oznámenie na ÚŠP,“ oznámil šéf FS. Upozornil, že štvrtkový zásah NAKA v sídle finančnej správy sa odohral na podnet samotného úradu.

01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 03 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra 04 - Modified: 2024-02-05 12:37:03 - Feat.: - Title: Dankovu nehodu stále vyšetrujú. Zatiaľ nikoho neobvinili, tvrdí prokuratúra 05 - Modified: 2024-01-04 15:28:59 - Feat.: - Title: Nevinný Poliak si odsedel 18 rokov za znásilnenie. Za justičný omyl pykať nikto nebude
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:03